Criză de angajaţi sezonieri în Horeca

Criză de angajaţi sezonieri în Horeca

Chelneri, ospărari sau bucatari. Şomeri în pandemie, au ajuns acum profesionişti la mare căutare. Reluarea activităţii din sectorul HORECA i-a găsit pe patroni cu personal insuficient. Cei mai mulţi au migrat în lunile de pandemie către alte domenii în care au putut să câştige o pâine. Acum, pe o singură platformă de recrutare sunt promovate peste 3 mii de locuri de muncă în restaurante şi baruri.

Alberto este student şi… ospătar. Şi-a găsit cu uşurinţă un loc de muncă într-un restaurant. Patronii nu mai sunt aşa pretenţioşi. Numărul angajaţilor din HORECA a fost decimat de criza sanitara. Iar numărul celor care doresc un loc de muncă în domeniu s-a diminuat şi el. Oamenii ştiu că un nou val al pandemiei îi va duce automat în şomaj.

Înaintea pandemiei, Radu administra 6 restaurante în Capitală unde angaja aproape 400 de oameni. Acum mai are doar 150. Cum afacerile au început să meargă din nou şi oamenii se înghesuie pe terase, are mare nevoie de
personal. Personal pe care însă nu reuşeşte să-l mai găsească.

Situaţia în care se află Radu este comună întregii industrii. O arată deja cifrele site-urilor de recrutare.

Anul acesta, salariul mediu în România se apropie de 3.400 de lei. De departe însă, veniturile angajaţilor din Horeca sunt cele mai mici de pe piaţa muncii. În medie, aceştia câştigă, potrivit INS, doar puţin peste 1.700 de lei.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt