Crucea de gheață, sculptată la Suceava – Focus Prima TV

Crucea de gheață, sculptată la Suceava

Tradiția Bobotezei merge mai departe și la Bosanci, în județul Suceava. Aici, de zeci de ani, pompierii din sat lucrează de zor în ajun pentru a sculpta o frumoasă cruce de gheață, de care enoriașii se vor bucura
la slujba de mâine. Bătrânii spun că acum 70 de ani, jumătate din sat a fost distrus de flăcări, iar de atunci
pompierii se ocupă de acest obicei în întreaga comună. Anul acesta, apele din împrejurimi nu au înghețat, iar aceștia au parcurs un drum de mai bine de 300 de kilometri, pentru a aduce plăci de gheață tocmai de la Lacul Roșu.

Înarmați cu drujbe, ferăstraie, și… forță de muncă, pompierii din Bosanci s-au pus pe fapte în ajunul Bobotezei și au înălțat o cruce de gheață în centrul comunei pentru a-i face pe săteni să simtă sfânta slujbă de mâine exact ca în anii trecuți. Echipa din satul sucevean este deja renumită pentru faptele pe care le face în pragul primei mari sărbători din an. Aceștia construiesc an de an cruci de gheață în mai multe sate din județ.

Acum mai bine de 70 de ani, un incendiu puternic ar fi făcut prăpăd în satul de lângă municipiul Suceava, doborând zeci de case, iar de atunci, pompierii s-au angajat să construiască, în mod simbolic, câte o cruce de gheață pentru fiecare biserică din comună. Se spune că apa sfințită pe care enoriașii o vor primi la slujba de mâine, odată ce le intră în case, îi va feri pe săteni de incendii.

De câțiva ani, apele nu mai îngheață de Bobotează în comuna Bosanci, însă pompierii nu fac compromisuri. Anul acesta cu toții au plecat până la Lacul Roșu, în județul Harghita, la mai bine de 150 de kilometri de casă. Au făcut toate acestea pentru credincioșii care îi privesc cu admirație.

În final, a fost înălțată o cruce de toată frumusețea, pentru care mai bine de 10 oameni au muncit timp de o oră. În ciuda temperaturii ridicate pentru această perioadă, localnicii spun că Dumnezeu va ajuta ca sfântul monument să nu se topească și să reziste până la slujba la care vor participa mâine cu toții.

Total
0
Shares
Total
0
Share