Cu sorcova prin sat – Focus Prima TV

Cu sorcova prin sat

Sorcovitul în prima zi a noului an este bucuria copiilor din toată țara. În Vrancea, colindătorii pornesc foarte devreme cu sorcova, pentru că vor să-i găsească pe gospodari acasă, până nu pleacă la biserică. Legenda spune că, înclinată de mai multe ori în direcția celui colindat, Sorcova are rolul unei baghete magice, care este înzestrată cu puterea de a transmite vigoare, tinereţe, sănătate, belșug și prosperitate
celui sorcovit.

În satul Pitulușa, copilele care merg la urat încep pregatirile cu câteva zile înainte de Sfântul Vasile, căci cea mai mare bucurie a lor este să-și facă singure sorcovele. Se spune că numele vine de la cuvântul bulgar „surov” – care înseamnă verde fraged, aluzie la ramura abia îmbobocită, ruptă odinioară dintr-un arbore. Sorcovele făcute de fete sunt aidoma celor folosite de străbunicii lor: o crenguță verde pe care se prind flori din hârtie și lână colorată. Anul acesta Alexandra, căreia i-a trecut vremea să mai meargă cu sorcovitul, își ajută surorile mai mici și pe cele două verișoare să-și confecționeze sorcovele, căci abia așteaptă să meargă cu ele prin sat.

Fetele au pregătit hârtie creponată în diferite culori, beteală pentru decorat, lipici și carton, pentru că, spun ele, cele mai frumoase sorcove sunt cele făcute de mâna lor.

Cele mici lucrează cot la cot cu fetele mai mari și, în scurt timp, sorcovele sunt gata. În ziua de Sfântul Vasile gospodarii le așteaptă cu porțile deschise și cu tot felul de bunătăți.

Emoționată de urările copilelor, gazda își amintește cu drag de vremea când, copil fiind, umbla cu sorcova.

Și atunci, ca și acum, gospodarii le dădeau ce aveau prin casă.

Bătrânii satului, află în această zi cum va fi anul: dacă e ger mare şi dacă pe zăpadă se văd multe steluţe, e semn că anul ce urmează va fi bun şi vor fi multe cununii. Dacă de Sfântul Vasile ninge, anul va fi îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi tot anul.

Total
0
Shares
Total
0
Share