Cum a reuşit un oraş mai mic din România să devină campion la atragerea fondurilor europene

Cum a reuşit un oraş mai mic din România să devină campion la atragerea fondurilor europene

Din categoria municipiilor care nu sunt reşedinţă de judeţ, Turda este pe primul loc în România la accesarea banilor de la Bruxelles, deşi mai are mult de lucru în implementarea proiectelor. Însă în medie, administraţia locală a obţinut 2.000 de euro pe cap de locuitor în proiecte care se ridică la o valoare totală de 100 de milioane de euro.

Transport public exclusiv electric

Cristian Matei, primarul municipiului Turda: Deja trecem la alt capitol în evoluţia noastră, foarte important a fost când am gândit un plan de mobilitate, care mi-a adus 32 de milioane de euro şi care îmi rezolvă toate problemele căilor de acces ale autobuzelor. Pe lângă asta, am cumpărat 20 de autobuze electrice. Asta ne-a adus în ipostaza în care suntem primii în România, singurii cu flota completă de transport public electric.
Şcolile am reuşit să le renovez jumătate pe PNDL, de asemenea grădiniţele, toate cinci, sunt pe fonduri europene.

Mina Iosif, un nou proiect „SF” la Turda

Cătălin Nunu: Acum sunt cel puţin 18 proiecte sunt în desfăşurare?

Cristian Matei: În desfăşurare sunt 31. Aici sunt doar 18 prezentate. Tot acest oraş este aşezat pe un masiv de sare ale cărui extremităţi se duc până în judeţul Alba. Vrem să exploatăm în continuare nişte mine. Acest nou obiectiv se numeşte mina Iosif, 27 de milioane de euro, e ceva SF şi asta îmi dublează numărul de vizitatori.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt