Cum își asigură România dozele de vaccin anti-COVID necesare. Câte vaccinuri a negociat Comisia Europeană cu fiecare companie în parte – Focus Prima TV

Cum își asigură România dozele de vaccin anti-COVID necesare. Câte vaccinuri a negociat Comisia Europeană cu fiecare companie în parte

epa08748647 A medicine containing the agent remdesivir is shown by a health worker at the Institute of Infectology of Kenezy Gyula Teaching Hospital of the University of Debrecen in Debrecen, Hungary, 15 October 2020. The drug developed by the Budapest, Hungary, based Chemical Works of Gedeon Richter Plc., a pharmaceutical company, is administered to novel coronavirus patients in serious condition as a clinical test to stop the replication of the virus. EPA-EFE/Zsolt Czegledi HUNGARY OUT

România are asigurate peste 10 milioane de doze de vaccin în cadrul contractului semnat de Comisia Europeană cu Pfizer-BioNTtech, se arată într-un comunicat al Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, RoVaccinare. Acestea ajung pentru vaccinarea a 5 milioane de persoane, însă autoritățile precizează că vor putea vaccina cel puțin 10,7 milioane de români pe baza contractelor pentru vaccinurile celorlalte companii, care sunt în curs de autorizare.  

România poate accesa peste 10 milioane de doze de vaccin pe baza contractului semnat de Comisia Europeană cu Pfizer-BioNTtech, potrivit platformei RoVaccinare. Dozele sunt suficiente pentru vaccinarea a 5 milioane de persoane.

În plus, mai arată comunicatul, Comisia Europeană urmărește dezvoltarea unui portofoliu divers de vaccinuri candidate pe platforme diferite, astfel încât să crească șansele de a avea mai multe vaccinuri disponibile, după autorizarea de punere pe piață acordată de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

La începutul lunii ianuarie, EMA urmează să finalizeze evaluarea celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, dezvoltat de compania Moderna. Numărul de doze repartizat României din vaccinurile ce ar putea obține recomandarea din partea EMA și autorizarea din partea Comisiei Europene va fi stabilit în aceeași manieră în care s-a perfectat contractul cu primul producător al cărui produs a trecut deja de aceste trepte, potrivit comunicatului.

Până în acest moment, Comisia Europeană a semnat contracte cu șase companii producătoare. În baza acestor contracte semnate și în funcție de ce vaccinuri vor fi, în continuare, recomandate de către EMA și autorizate de către Comisia Europeană, România va putea accesa numărul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare. 

Total
0
Shares
Total
0
Share