Cum să îți apreciezi trecutul - Focus Prima TV

Cum să îți apreciezi trecutul

Atunci când te implici într-o comunitate, pas cu pas, se produce o schimbare în acea comunitate. Este ideea după care se ghideaza o timișoreancă, cea care împreună cu partenerul ei de viață au pus pe picioare un proiect unic în România: vrea să promoveze, să repare și să protejeze patrimoniul istoric al Banatului. Practic, Nicoleta și Radu Trifan vor să scoată în evidență frumusețea caselor vechi și
să readuca la viață satele bănățene. Iar totul se face cu ajutorul unor voluntari! Refacerea completă a zeci de case vechi din Timiș și Caras-Severin sunt câteva dintre proiectele realizate de cei doi și a lor asociatie “Acasă în Banat”.

Povestea proiectului a inceput in urma cu cativa ani, atunci cand Nicoleta Trifan si-a propus sa isi repare casa de vacanta pe care si cumparat-o in comuna Valea Pai si care are peste 130 de ani. A vrut sa foloseasca aceleasi materiale ca in urma cu un secol si pentru ca nu a gasit forta de munca in sat, a apelat la un program international de voluntariat. In cateva luni a reusit sa isi refaca locuinta si si-a dat seama ca in aceeasi situatie sunt alte cateva zeci de case vechi din comuna.

Ajutorul primit atunci, dar si dorinta de a vedea si alte case vechi refacute a facut-ope Nicoleta Trifan sa infiinteze o asociatie cu ajutorul careia sa opreasca degradarea sau chiar distrugerea caselor banatene astfel incat si generatiile urmatoare sa poata vedea cum aratau casele centenare din zona montana avestului Romaniei. Au facut un apel pe o retea de socializare si in doar cateva zile zeci de voluntari au
acceptat sa se alature ideii.

Au urmat alte si alte proiecte in urmatorii ani care au dus la estaurarea a zeci de case, dar si mori de apa.

Sute de voluntari au participat in toata acesta perioada la proiectele initiate de Nicoleta si sotul ei Radu. Oameni veniti din toata Romania s-au alaturat celor doi temerari si astfel au reusit sa scoata in evidenta case care se aflau pe punctul de a se prabusi. Actiunile lor duc insa si la revitalizarea zonelor.
Cei care au fost odata acolo se intorc.

Cei care participa la proiectele lor au doar cuvinte de lauda.

Cu totii sunt voluntari si renunta de multe ori la un week-end de stat cu familia pentru a participa la actiunile de renovare a caselor. Color the Village este una dintre cele mai mari actiuni pe care Nicoleta si Radu le-au organizat. Peste 300 de voluntari au refacut in 3 zile 30 de case in comuna Racoviţa, in vara lui 2020.

Anul acesta, in vara, va avea loc o noua actiune color the village. Nicoleta, impreuna cu peste 400 de voluntari isi propun sa refaca fatadele cladirilor dintr-o comuna Ilidia din judetul Caras-Severin. Au inceput deja sa stranga donatii in materiale de constructii si bani.

Total
0
Shares
Total
0
Share