Cum vor arăta Londra, Paris sau Madrid după exodul de teama pandemiei. Noul concept "15-minute city" prinde contur

Cum vor arăta Londra, Paris sau Madrid după exodul de teama pandemiei. Noul concept "15-minute city" prinde contur

Când pandemia a cuprins Europa în martie anul trecut, viaţa din oraşe şi cea a milioane de oameni s-a schimbat radical. Oamenii au fost nevoiţi să stea în case, marile companii au trasat noua tendinţă a muncii la domiciliu, restaurantele s-au închis.

Părăsind birourile, mulţi angajaţi – locuitori ai oraşelor din întreaga Europă – au început să plece din apartamentele înghesuite şi scumpe şi s-au retras în case de vacanţă sau în alte zone mai puţin aglomerate, din afara metropolelor.

La aproape un an de primele restricţii şi cu perspectiva unor noi blocaje în următoarele luni, presupunerea că pandemia va trece, iar oamenii se vor întoarce la normalitate în zonele urbane aglomerate nu mai este atât de certă. Întrebarea care se pune acum este cum se vor transforma marile oraşe astfel încât oamenii să revină la vechiul stil de viaţă.

Nu există o cuantificare precisă a numărului celor care au părăsit oraşele Europei, întrucât pandemia a complicat colectarea acestor informaţii. Dar, nişte indicii sunt. Un studiu publicat la începutul lunii februarie a estimat că aproape 700.000 de persoane au părăsit Londra în ultimul an, în special ca efect al Brexitului, se arată într-o analiză a New York Times.

Un sondaj realizat de compania de consultanţă şi inginerie Arup a arătat că aproximativ 41% dintre londonezi s-au mutat din oraş în timpul pandemiei, comparativ cu aproximativ 10% în Madrid, Milano şi Berlin şi 20% în Paris. Compania imobiliară Century 21 a constatat că în vara lui 2020 a existat o tendinţă crescută de părăsire a Parisului, dar nu un exod în masă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt