Datorii de zeci de milioane de euro – Focus Prima TV

Datorii de zeci de milioane de euro

35 de milioane de euro ar trebui să le plătească Guvernului României producătorilor de film. De mai bine de un an și jumătate, Alianţa Producătorilor de Film încearcă să rezolve această problemă. Nimeni nu pare să-i asculte pe cei care fac filme. Din cele 24 de producţii realizate în ultimii doi ani în România, Ministerul Economiei a plătit doar pentru una.

Acest videoclip este modul prin care Alianța Producătorilor de Film a decis să protesteze. Reprezentanții spun că au epuizat toate soluțiile și că, deși au avut răbdare, nu au reușit să convingă statul român să-și plătească datoriile.

România trebuie să plătească restanțele financiare pentru cele mai cunoscute producții ale ultimilor ani care s-au filmat la noi în țară. Sunt filme produse pentru Netflix, BBC, HBO sau History Channel.Printre ele, și serialul mult premiat Killing Eve.

Reprezentanții Alinaței Producătorilor de Film se plâng că Ministerul Economiei nu se implică și spun că există un cadru legislativ inutil , care nu îi ajută să își recupereze banii.

Schema de stimulare a producției de film a fost introdusă în România în 2018. Prin ea, urma ca Executivul să le
plătească producătorilor de film 250 de milioane de euro, până în 2023. Ivestiția, spun producătorii, s-ar fi întors în economie, prin taxe și impozite. Dar schema nu a funcționat niciodată.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, recunoaște că o singură producție a fost plătită până acum și s-au cheltuit doar 500 de mii de euro. Ministrul asigură că problema va fi rezolvată, însă nu se știe când.

Total
0
Shares
Total
0
Share