De ce iubesc oamenii artificiile? Biolog: Multe animale suferă din cauza bucuriei noastre. Bani aruncați aiurea! – Focus Prima TV

De ce iubesc oamenii artificiile? Biolog: Multe animale suferă din cauza bucuriei noastre. Bani aruncați aiurea!

Scene îngrozitoare au fost filmate în centrul istoric al capitalei italiene. Mii de păsări au murit sau nu au mai putut zbura, dezorientate, din cauza artificiilor de Revelion de la Roma, asta deși autoritățile interziseseră organizarea acestui gen de spectacol, în condițiile restricțiilor de circulație motivate de pandemie.

Oamenii au fost disperați de acest an 2020, au fost supărați de restricțiile impuse și au găsit în aceste artificii, în acest an într-o măsură mai mare decât în alți ani, au găsit o refulare, a spus la Digi24 biologul Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. „Nu știu dacă au făcut un fel de uba-uba ca să alunge spiritele rele, dar cu siguranță o refulare prin zgomot și prin spectacolul luminos probabil că a existat”, a opinat el.

Jocul de artificii este un obicei vechi, un obicei asiatic, de a alunga spiritele rele. Interesant este că a plecat din provincia chineză Hunan (învecinată cu provincia Hubei, a cărei capitală este Wuhan – n.r.) și în continuare acolo sunt fabrici multe care produc artificii, a menționat biologul.

„Sunt niște obiceiuri care, din păcate, generează un disconfort nu numai animalelor, ci și altor oameni care nu-și doresc să le audă. Păsările nu sunt animale nocturne, ele sunt eminamente diurne, și în consecință, graurii – pentru că despre ei este vorba la Roma -, dar nu numai graurii, ci și alte păsări ce se refugiază în orașe în anotimpul rece, în număr destul de mare, ajung să fie speriate și bineînțeles că nu se descurcă, sunt dezorientate, se lovesc de diverse obstacole, cad și mor. Multe dintre ele nici măcar nu reușesc să-și dea seama ce se întâmplă, multe dintre ele cad pierite, speriate de șocul generat de undele sonore, luminoase, ce generează o astfel de situație neînțeleasă pentru aceste animale”, a explicat Adrian Bîlbă.

Total
0
Shares
Total
0
Share