De ce iubesc oamenii artificiile? Biolog: Multe animale suferă din cauza bucuriei noastre. Bani aruncaţi aiurea!

De ce iubesc oamenii artificiile? Biolog: Multe animale suferă din cauza bucuriei noastre. Bani aruncaţi aiurea!

Scene îngrozitoare au fost filmate în centrul istoric al capitalei italiene. Mii de păsări au murit sau nu au mai putut zbura, dezorientate, din cauza artificiilor de Revelion de la Roma, asta deşi autorităţile interziseseră organizarea acestui gen de spectacol, în condiţiile restricţiilor de circulaţie motivate de pandemie.

Oamenii au fost disperaţi de acest an 2020, au fost supăraţi de restricţiile impuse şi au găsit în aceste artificii, în acest an într-o măsură mai mare decât în alţi ani, au găsit o refulare, a spus la Digi24 biologul Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa. „Nu ştiu dacă au făcut un fel de uba-uba ca să alunge spiritele rele, dar cu siguranţă o refulare prin zgomot şi prin spectacolul luminos probabil că a existat”, a opinat el.

Jocul de artificii este un obicei vechi, un obicei asiatic, de a alunga spiritele rele. Interesant este că a plecat din provincia chineză Hunan (învecinată cu provincia Hubei, a cărei capitală este Wuhan - n.r.) şi în continuare acolo sunt fabrici multe care produc artificii, a menţionat biologul.

„Sunt nişte obiceiuri care, din păcate, generează un disconfort nu numai animalelor, ci şi altor oameni care nu-şi doresc să le audă. Păsările nu sunt animale nocturne, ele sunt eminamente diurne, şi în consecinţă, graurii - pentru că despre ei este vorba la Roma -, dar nu numai graurii, ci şi alte păsări ce se refugiază în oraşe în anotimpul rece, în număr destul de mare, ajung să fie speriate şi bineînţeles că nu se descurcă, sunt dezorientate, se lovesc de diverse obstacole, cad şi mor. Multe dintre ele nici măcar nu reuşesc să-şi dea seama ce se întâmplă, multe dintre ele cad pierite, speriate de şocul generat de undele sonore, luminoase, ce generează o astfel de situaţie neînţeleasă pentru aceste animale”, a explicat Adrian Bîlbă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt