De ce nu merg românii să-și facă analize medicale – Focus Prima TV

De ce nu merg românii să-și facă analize medicale

Opt euro, atât plătește România pentru fiecare cetățean pentru prevenirea bolilor. O sumă de 20 de ori mai mică decât alocă Suedia, de exemplu. Medicii spun că țara noastră tratează, și nu previne.

Românii recunosc că ajung la medic doar după ce se îmbolnăvesc. Nu sunt educați să facă altfel. În același timp, eterna lipsă a banilor din Sănătate îi descurajează. Doar 1,4% din bugetul domeniului reprezintă cheltuieli pentru măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor.

Medicii spun că este necesar cel puțin un control anual, însoțit de analize. Fondurile alocate de stat pentru acestea se epuizează însă în câteva zile. În laboratoarele private, costă cel puțin 150 de lei.

„Până nu am avut o problemă de sănătate, nu m-am dus la medic, nici nu știam de existența lor”, mărturisește un bărbat mai în vârstă. 

„Numai dacă am o problemă, mă duc la medic”, spune un tânăr. El confirmă că de fiecare dată preferă să-și facă analize contra cost, pentru că altfel, din lipsa fondurilor, ești programat abia peste două – trei luni la analize. „Te lipsești! Și dacă ai o problemă și-ți spune veniți peste trei luni, că atunci e liber, ajungi să te îmbolnăvești dacă stai după ei. Am preferat să plătim decât să așteptăm”, explică bărbatul.

Total
0
Shares
Total
0
Share