De ce nu va fi posibilă vaccinarea repetată cu serul rusesc Sputnik V

De ce nu va fi posibilă vaccinarea repetată cu serul rusesc Sputnik V

Natalia Pşenicinaia, directoarea adjunctă a Institutului de cercetări ştiinţifice în domeniul epidemiologiei, din cadrul agenţiei ruse de stat Rospotrebnadzor, a spus că vaccinul Sputnik V asigură „un nivel înalt de anticorpi” pentru o durată „destul de îndelungată”, dar creează şi imunitate la adenoviruşi, ceea ce înseamnă că peste un an sau doi anticorpii rămaşi în organism vor distruge componentele celei de a doua doze a vaccinului.

Medicul infecţionist a precizat însă că doritorii se vor putea imuniza cu alte două vaccinuri ruseşti înregistrate – EpiVacCorona şi CoviVac.   În februarie, directorul centrului Gamaleea, unde a fost elaborat Sputnik V, Aleksandr Ghinţburg, declara că preparatul va asigura imunitate la COVID-19 pentru un an sau doi, deşi „termenul de acţiune confirmat” este de cel puţin nouă luni.  

Sputnik V este un vaccin cu virus viral. Asta înseamnă că foloseşte o versiune modificată a unui virus diferit ca instrument pentru transportul materialului genetic către o celulă. Sputnik V a fost dezvoltat folosind adenovirusuri, care cauzează în mod normal infecţii respiratorii, dar şi alţi viruşi (inclusiv virusul gripal sau rujeolic) au fost utilizaţi pentru alte terapii cu vector viral.

Afla mai multe desprecovid19sputnik vvaccinvaccinare
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt