De ce trombozele apar mai ales la tineri. Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca în România – Focus Prima TV

De ce trombozele apar mai ales la tineri. Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca în România

Inquam Photos/Octav Ganea

Autorităţile din ţara noastră nu au în plan deocamdată să facă modificări în schema de vaccinare cu AstraZeneca. Unele ţări europene au decis să-l administreze numai persoanelor peste 60 de ani, din cauza evenimentelor trombotice observate la unii pacienţi tineri.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, a declarat joi seara, la Digi24, că, în prezent, nu există date ştiinţifice validate care să confirme o legătură de cauzalitate între tromboze şi vaccinul AstraZeneca, astfel că acesta este considerat sigur şi de aceea nu se ia în calcul o modificare a schemei de vaccinare.  

„M-am uitat chiar la datele din România, din 2019, 2020 şi chiar şi în primele luni ale anului 2021 şi avem o incidenţă cumulată a acestor cazuri de tromboză de sinus venos cerebral de circa 5-6 la un milion de locuitori pe an. Ele sunt neschimbate, nici în 2019 nu diferă faţă de 2020 şi nici faţă de primele două luni ale anului 2021.   

Sigur că ne-am uitat doar la cazurile internate, cazurile care au fost spitalizate şi aici s-ar putea să fie, într-adevăr, o subestimare a incidenţei reale, e posibil să fie mai multe. Aceasta este populaţia care mai frecvent face aceste evenimente. Chiar şi în România, ne-am uitat, sunt mai frecvente cazurile la persoanele sub 55 de ani, comparativ cu persoanele peste 55 de ani”, a spus Valeriu Gheorghiţă.  

Total
0
Shares
Total
0
Share