De generaţii întregi oferă dragoste pentru istorie

De generaţii întregi oferă dragoste pentru istorie

De ani de zile, sădeşte în sufletele elevilor săi dragostea pentru istorie! Camelia Sandu este profesoară de istorie la Scoala Gimnazială din comuna vrânceană Suraia şi de generaţii întegi se mândreşte cu elevii săi, cărora prin
proiectele sale, le-a insuflat dragostea pentru istoria locului! De la cărţi scrise împreună cu elevii săi, Camelia a reuşit să facă chiar şi un film cu aceştia! Chiar şi după zeci de ani, foştii săi elevi se întorc în şcoala generală din Suraia pentru a revedea alături de doamna profesor proiectele la care au lucrat! Urmăriţi povestea Cameliei, una dintre femeile excepţionale ale campaniei Focus!

Deşi mare lucru nu ştia când a ajuns în comuna Suraia din Vrancea, Camelia a rămas impresionată de istoria acestor locuri. A plecat să cutreiere zona şi a vorbit cu supravieţuitorii acelor timpuri, oamenii care ispăşiseră ani grei în infernul puşcăriilor comuniste. Curioşi din fire, copii au început s-o însoţească. Aşa a reuşit să le insufle dragostea pentru istorie! Elevii au adunat informaţii de la străbunicii şi bunicii lor, au cercetat documente, iar alături de profesoara lor au scos la iveală informaţii uitatate sau ignorate de-a lungul timpului despre istoria locului.

Daria, una dintre elevele Cameliei, învaţă în casa a 11-a. Pentru că străbunicul ei a luptat în Primul Razboi Mondial, a ales să se implice în proiectul iniţiat de doamna profesor… proiect care i-a trezit interesul şi pentru care a început să caute tot mai multe informaţii.

Cu ani în urmă, un monument funerar al unui soldat neamţ, căzut în Primul Război Mondial, a fost punctul de pornire pentru un alt proiect pe care Camelia l-a iniţiat alături de elevii săi. Întreaga poveste a monumentului a fost transpusă într-o carte.

Mihai Petrea era elev în clasa a 6-a când a decis să se implice în proiectul monumentului funerar propus de doamna profesor Camelia Sandu. Mihai a adunat informaţii de la bunica sa, dar şi de la localnicii din sat. Chiar dacă acum este la liceu, îşi aduce cu drag aminte de acele momente.

Curios să vadă şi să audă tot mai multe lucruri despre istoria locului, pe Mihai l-a insoţit chiar şi tatăl lui.

Iar Camelia nu s-a oprit aici. Au urmat şi alte proiecte! Marin Apostol era adolescent în perioada colectivizării. La acea vreme, locuia cu bunicul lui, abia ieşit din închisoare din cauza faptului că refuzase să dea pământul la colectiv. La scurt timp, însă, Marin a fost şi el închis. Acum, după zeci de ani, Camelia l-a adus în faţa elevilor care i-au ascultat cu mare interes povestea.

După fiecare proiect dus la bun sfirsit, Camelia şi elevii săi au realizat chiar şi câte un film.

Elevii de atunci au crescut, au mers la liceu, apoi la facultate, însă, niciodată nu au uitat de profesoara de istorie din Scoala Gimnazială din Suraia. Aşa se face că, acum, după zeci de ani Camelia a ajuns să fie profesoara copiilor foştilor săi elevi.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt