De la fermă la furculiţă

De la fermă la furculiţă

Produsele lor nu ajung în supermarketuri, asa ca mulţi fermieri îşi vând marfa pe marginea drumului sau în parcări. Alţii şi-au mutat tarabele în online. Legumele şi fructele ajung astfel de la fermă direct în farfurie. Un proiect iniţiat de Ministerul Economiei îşi propune ca, după modelul aplicaţiei Uber, să aducă la lumină aceste afaceri pe care statul le consideră deocamdată la limita legii.

De la fermă la furculiţă. Aşa se numeşte proiectul de ordonanţă prin care cumpărarea direct de la micul producător va deveni legală. Modelul care funcţionează de mult timp în Vestul Europei şi care a câştiat teren şi în România în timpul pandemiei ar aduce la lumină un tip de comerţ care în prezent nu este reglementat.

Pentru mulţi, acest tip de afaceri este de domeniul science fiction. Vânzarea la tarabă e încă principala opţiune a micului producător român.

De aceeaşi părere sunt şi cumpărătorii pe care i-am întâlnit în pieţe. Aici, marfa e pe încercate şi pe alese.

Deşi ilegal, spune ministrul Claudiu Năsui, acest mod de vânzare cumpărare funcţionează din totdeauna. Producătorii fie livrează la domiciliu, fie primesc clienţi direct în sere.

Economiştii spun că aducerea în legalitate a acestui tip de comerţ este doar un prim pas către adevărata intenţie a guvernanţilor. Taxarea.

Deocamdată, fermierii care vând prin intermediul platformelor online nu plătesc nicio taxă pentru veniturile astfel obţinute. În curând, lucrurile ar putea sta însă altfel.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt