Decizia Băncii Centrale de a nu majora dobânzile arată că această creştere a preţurilor este temporară - Focus Prima TV

Decizia Băncii Centrale de a nu majora dobânzile arată că această creştere a preţurilor este temporară

Premierul Florin Cîţu a afirmat, miercuri, că decizia Băncii Centrale de săptămâna trecută de a nu majora dobânzile arată o creştere temporară a preţurilor generată de mai mulţi factori, inclusiv de natură globală.

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, raportat la afirmaţia sa recentă potrivit căreia un procent dintre români câştigă peste 3.000 de euro pe lună, cum vor putea face faţă scumpirii mai multor produse de bază şi alimente cei care au venituri fixe sau care au avut majorări salariale nesemnificative vizavi de creşterea ratei inflaţiei.

“Aici e o discuţie mai amplă despre ce se întâmplă cu preţurile. M-am uitat şi eu, ştiţi că marţi, cred, sau luni Banca Naţională a prezentat raportul asupra inflaţiei. Decizia Băncii Centrale de săptămâna trecută a fost de a nu creşte dobânzile, ceea ce pentru mine arată că această creştere a preţurilor este temporară, pentru că dacă Banca Centrală ar fi crezut că este o creştere a preţurilor care să fie permanentizată ar fi luat o decizie de creştere a dobânzilor, deci avem de acolo un semnal”, a declarat Cîţu.

El a precizat că a studiat raportul prezentat de BNR pentru a vedea ce a determinat creşterile de preţuri.

“Mai este un comunicat care a fost dat astăzi, pe care dumneavoastră nu l-aţi menţionat. Majorarea (…) materiilor prime reflectate mai ales în preţul intern al combustibililor, ameliorarea condiţiilor de cereri pe plan intern şi global, perturbări ale lanţurilor de valoare adăugată – ştiţi foarte bine, suntem într-o pandemie şi la nivel global, uşoara depreciere a monedei naţionale în raport cu euro – cam (…) de aici ar veni cele mai mari creşteri în România. Tot Banca Naţională ne spune: creşterea cotaţiei ţiţeiului este încorporată rapid în preţul combustibililor, deci imediat se vede în România, în timp ce factura la gaze naturale se ajustează cu o anumită întârziere. Deci, ceea ce vedem la pompă revine în special din cauza sau datorită a ceea ce vedem la preţul ţiţeiului la nivel global. Ştim foarte bine că România, chiar şi după această creştere a preţului, şi am văzut această creştere în toată Europa, rămâne cu al doilea cel mai ieftin combustibil din Uniunea Europeană după Bulgaria. Aceste informaţii sunt de la Banca Naţională”, a menţionat prim-ministrul.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share