Disperarea i-a scos în stradă – Focus Prima TV

Disperarea i-a scos în stradă

Fără niciun profit şi fără despăgubiri, fermierii constănţeni, au ieşit în stradă, într-un gest disperat de a le atrage atenţia guvernanţilor. Oamenii spun că autorităţile nu le întind nicio mână de ajutor, în ciuda faptului că seceta de anul trecut i-a lăsat fără recolte. Indatorați la bănci și fără bani pentru însămânțările din primăvară, fermierii amenință cu proteste fără precedent!

Seceta de anul trecut a distrus la Constanţa aproape o jumătate de milion de hectare de culturi agricole. Adică mai mult de o treime din suprafața totală afectată la nivel național. Cum n-au produs nimic, nici bani n-au avut din ce scoate, însă au de plătit datoriile la furnizori. În plus, mulţi fermieri au luat credite la bănci și la societăți de leasing pentru utilajele agricole, iar acum n-au bani să-şi plătească ratele.

Pe 10 septembrie agricultorii dobrogeni au mers la București după ajutor. Aveau 3 cereri: despăgubiri pentru culturile de toamnă și de primăvară, bani pentru irigații și păsuirea de la ratele bancare. Cum s-au dus, așa s-au întors.

Fondurile europene pentru agricultură ar fi fost o gură de oxigen pentru fermieri. Singura despăgubire pe care au primit-o a fost DOAR o plata de 8oo de lei pe hectar.

În august oamenii au scris pe câmp cu utilajele agricole, “VREM APA”. Vara trecută în Constanța nu a plouat 70 de zile consecutiv, astfel că 8o% din culturi s-au uscat.

Pe câmpurile dintre Dunăre și Mare irigațiile sunt inexistente. Oficialii spun c-ar fi un canal de irigații de la Dunăre, însă nu e suficient de mare ca să ajungă până în mijlocul județului.

Total
0
Shares
Total
0
Share