Disputa Astra Zeneca-UE continuă – Focus Prima TV

Disputa Astra Zeneca-UE continuă

Royal Navy medics prepare syringes ahead of giving injections of the Oxford/AstraZeneca Covid-19 vaccine to members of the public at a vaccination centre set up at Bath racecourse in Bath, southwest England on January 27, 2021. – Over 30 new coronavirus vaccination centres were set to open around England this week as Britain’s largest ever innoculation programme continued to gain pace. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) (Photo by ADRIAN DENNIS/AFP via Getty Images)

Aceasta este din păcate săptămâna în care în lume s-a înregistrat cel mai mare număr de decese puse pe seama Covid 19! Au pierdut lupta cu temutul virus peste 18 mii de suflete în ultimele 24 de ore, iar în ultima săptămână numărul deceselor a sărit de 100 de mii. Cele mai afectate țări sunt Statele Unite, Brazilia, iar din Europa – Marea Britanie. Guvernul de la Londra este implicat în disputa cu Uniunea Europeană din cauza vaccinului AstraZeneca, iar oficialii de la Bruxelles au decis să trimită controale la fabricile companiei britanico-suedeze din Belgia. Oficialii Uniunii vor să știe exact dacă dozele produse în Belgia au fost deturnate spre Marea Britanie.

Oficialii Uniunii susțin că AstraZeneca este obligată prin contract să livreze dozele de vaccin produse în cele două fabrici din Uniunea Europeană pieței europene. La rândul său, AstraZeneca precizează că, prin contract, este obligată să livreze vaccinurile, indiferent unde sunt produse, mai întâi Marii Britanii. O poziție care a iritat-o chiar pe comisara europeană pentru Sănătate.

Uniunea Europeană a încheiat un acord de 336 de milioane de euro pentru 400 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca, însă nu toți banii au fost plătiți companiei farmaceutice. AstraZeneca susține că vaccinurile pentru uniunea europeană sunt produse în fabricile din belgia, Germania, Italia și Olanda. Însă oficialii Uniunii spun că sunt de fapt 2 fabrici din Marea Britanie și doar 2 din Europa. În Israel, unde peste 40 la sută din populație a fost deja vaccinată, autoritățile au fost nevoite să recurgă la noi restricții după ce rata de infectare a crescut, din nou. La fel și numărul deceselor, cauzate, în privincipal de tulpinile
mutante. În aceste condiții, guvernul israelian ia în calcul declararea carantinei, pentru a 3 a oară de la începutul pandemiei. Ministrul adjunct al Sănătății trage și el un semnal de alarmă.

Pe de altă parte, un înalt oficial al Organizației Mondiale a Sănătății consideră că ar trebui să se poată adapta actualele vaccinuri destul de rapid, în cazul în care își pierd eficiența în fața tulpinilor mutante. Directorul programului de urgențe al Organizației Mondiale a Sănătății crede că sunt eficiente.

În Portugalia, țară care deține președinția rotativă a Uniunii Europene, există o creștere bruscă a numărului de cazuri de Covid 19. Cel mai mare spital din Lisabona nu mai face față valurilor de pacienți și peste 20 de ambulanțe trebuie să aștepte în parcare pentru eliberarea unui pat în salonul de terapie intensivă.

Total
0
Shares
Total
0
Share