Doi frați au prins crucea aruncată în mare – Focus Prima TV

Doi frați au prins crucea aruncată în mare

În toată țara, slujba de Bobotează a adunat mii de oameni, care au uitat de pandemie și s-au înghesuit la sticlele cu aghiasmă. La Constanța, tradiția s-a păstrat, iar doi frați salvamari din Mamaia au prins crucile aruncate de Preasfintitul Teodosie în mare. Mezinul e la a 5-a ispravă însă fratele cel mare a reușit pentru prima dată. A ieșit cu lacrimi în ochi pe cheul din Portul Tomis care a fost neîncăpător pentru constănțenii veniți la Bobotează. La Galați, în schimb, un localnic a fost amendat după ce a sfidat regulile și a sărit în Dunăre,după cruce, iar o femeie și-a rupt piciorul în încercarea de a ajunge la butoaiele cu agheasmă.

Apa sfințită a fost îmbuteliată în 12o.ooo de sticle care au fost așezate în Portul Tomis în forma crucii Sfântului Andrei, păzite de jandarmii care abia au făcut față numărului mare de oameni.

Constănțenii, dar și turiști veniți din țară, au ascultat slujba religioasă și s-au rugat împreună cu soborul de preoți.

Așa cum spune tradiția, Înaltpreasfințitul Teodosie a aruncat, în apa mării, trei cruci ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului. Cele trei cruci au fost recuperate de tinerii curajoși care au înfruntat frigul și apa rece.

Se spune că cel care prinde crucea şi o aduce la mal este binecuvântat în acel an în tot ceea ce face şi se bucură de respectul întregii comunităţi. Pe vremuri,domnitorii îl recompensau cu diferite daruri.

Deși la Galați, tradiționala ceremonie a aruncării crucii de lemn a Bobotezei în Dunăre nu se mai ținea, un gălățean de 70 de ani a sfidat regulile și a sărit după crucea de flori aruncată de arhiepiscopul Dunării de Jos pentru binecuvânta apa. Gălățeanul,un fost marinar care a sărit de cele mai mlte ori în Dunăre după crucea Bobotezei,a fost sancționat de jandarmii.

Nu a fost singurul incident. La catedrală o femeie de 80 de ani a căzut si a rupt piciorul iar oamenii așezați la coada au primit agheasma direct din găleată, cu pâlnia după ce sticlele îmbuteliată s-au terminat rapid.

Total
0
Shares
Total
0
Share