Dramă românească în Suedia - Focus Prima TV

Dramă românească în Suedia

Puteti crede ca o carte de citit pentru scoala putea duce la o tragedie? Este vorba despre o familie de români stabiliți în Suedia de ceva timp. Au abandonat tot ce au reușit să construiască în doi ani de muncă cinstita acolo și s-au reîntors în țară, iar asta după ce băiatul lor de clasa a -7- a fost nevoit să citească pentru școală o carte în care românii sunt discriminați, stigmatizați și numiți cerșetori.

Așa începe povestea tristă a unei familii de români care era stabilită în Suedia. Totul a pornit de o carte…

Cartea în care se vorbește despre români că sunt cerșetori a ajuns, la începutul lunii decembrie, să fie materia de vacanță într-o școala din Suedia. Cărțile au fost primite de către profesorii școlii și urmau să fie discutate la clasă, la întoarcerea din vacanță!

Mama lui Mario a mers la școala copilului pentru a afla de ce o astfel de carte a ajuns materie de studiu pentru elevi.

Cartea a fost distribuită la școala Ronna Skolan din Sodertalje. Acolo unde învață foarte mulți copii din România dar și din alte țări.

Cartea “CopiiI căpșunarilor” aparține autoarei suedeze Sara Olausson. Autoarea povestește că a fost inspirată de o femeie care cerșea împreună cu copilul ei în apropierea apartamentului său. Sara i-a chemat să locuiască cu ea și familia. Femeia a început să-i povestească cum e viața în România, iar atunci scriitoarea spune că a avut o revelație.A vrut să devină eroul cerșetoarei. Așa a ajuns să vadă lumina tiparului această carte, raportându-se la faptul că așa și-ar duce traiul toți românii care vin în Suedia. Conținutul cărții este plin de tristețe, sărăcie și mizerie. În fiecare capitol se vorbește despre copii
subnutriți, cărând fier pentru a supraviețui. Un borcan de dulceață apare la finalul fiecărui capitol, din care copii nu reușesc să mănânce și astfel rămân flămânzi. În 2019, “Copii căpșunarilor” a fost nominalizată la categoria de cea mai bună carte pentru copii în Suedia.

După ce a abandonat școala Mario a reușit să poarte o conversație cu scriitoarea.

Abia după această conversație…Sara Olausson a încercat să-i ceară scuze băiatului.

Într-o altă conversație pe care Sara a purtat-o pe Facebook cu o româncă, aceasta a recunoscut că totul a fost un joc politic. Un joc politic care a fost la un pas să ia o viață și a distrus viitorul unei familii. În prezent, scriitoarea suedeză și-a închis pagina personală de Facebook. Am încercat să luăm legătura cu atât cu Ambasada Suediei în România, cât și cu cea a României în Suedie pentru un punct de vedere în legătură cu acest caz.

Total
62
Shares
Total
62
Share