Dreptul la avort este din nou pus în pericol. Cum arată starea posibilității întreruperilor de sarcină în întreaga lume - Focus Prima TV

Dreptul la avort este din nou pus în pericol. Cum arată starea posibilității întreruperilor de sarcină în întreaga lume

Profimedia

Efectele unui proiect de hotărâre a Curții Supreme a SUA, care amenință să anuleze 50 de ani de acces liber la avort, se răsfrâng în toată Europa, unde activiștii conservatori au reluat subiectul și au făcut propriile eforturi pentru a restricționa accesul la întreruperile de sarcină. Dincolo de Atlantic, Europa este adesea privită ca un bastion al liberalismului când vine vorba de ușurința accesului la avort, se arată într-o analiză a Politico Europe. Dar, în timp ce Parlamentul European a declarat anul trecut accesul la avortul în condiții de siguranță ca fiind un drept fundamental al omului care trebuie garantat, în practică, accesul la avort variază foarte mult în Europa.

Majoritatea țărilor UE permit avortul în primul trimestru de sarcină. Țările nord-europene, printre primele care au legalizat avortul pe continent, sunt cele mai liberale când vine vorba de un astfel de acces.

Suedia a ocupat locul întâi în atlasul european al politicilor privind avortul din 2021, un clasament întocmit de grupurile pro-avort, pentru că permite avortul până în a 18-a săptămână de sarcină. 

Total
0
Shares
Total
0
Share