Drulă: Comisiile de licitaţie sunt formate din oameni care nu-şi asumă decizii - Focus Prima TV

Drulă: Comisiile de licitaţie sunt formate din oameni care nu-şi asumă decizii

Inquam Photos / Octav Ganea

România are o capacitate administrativă scăzută, cu oameni care nu se pricep şi nu îşi asumă decizii, a afirmat, marţi, într-o dezbatere de specialitate, Cătălin Drulă, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor.

“Avem o capacitate administrativă scăzută. Oameni care nu se pricep, care nu-şi asumă decizii. Practic, şi licitaţiile durează foarte mult, documentaţiile sunt foarte slabe, au nepotriviri în teren. Dacă se interpretează într-un fel sau altul lucruri din documentaţie, pot reprezenta diferenţe de costuri de milioane de euro pe un sector de un kilometru. Comisiile de licitaţie sunt formate din oameni care nu-şi asumă decizii. După părerea mea, orice ministru care intră într-un minister din România, şi nu doar la Transporturi, trebuie să fie un reformator, un modernizator. Din păcate, nu are luxul unui ministru finlandez care trebuie să fie doar un bun decident şi se bazează doar pe ce i se pune în faţă de către aparat. El trebuie să întoarcă destul de mult lucrurile cu susul în jos, deşi nimeni nu-şi doreşte asta. Pentru politicieni e neofertant să se apuce de construcţie instituţională. Până şi actualul ministru al Transporturilor are un un mandat finit, cu termen de expirare, pentru că există în înţelegere în Coaliţie să facă rocada… 15 miniştri în zece ani… nu-ţi dă nimeni o medalie. Cel puţin aşa e gândirea şi se merge în direcţia asta: hai să dăm o lege ! De parcă, dacă dai o lege se rezolvă totul. Lucrurile merg bine când ai proiectare corectă, când ai condiţii de licitaţie corecte, clauze contractuale corecte. Sunt contracte care au fost lansate cu clauze corecte de ajustare, cu acea formulă polinomială în care intră creşterea costurilor pe fiecare componenţă, şi alea nu au probleme…”, a declarat Drulă.

În viziunea şefului Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor, politizarea instituţiilor face să fie şi mai puţin ofertant pentru firmele private să lucreze cu statul.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share