Elevă româncă, pe urmele cărții suedeze – Focus Prima TV

Elevă româncă, pe urmele cărții suedeze

După ce v-am dezvăluit în exclusivitate drama trăită de Mario în Suedia, au apărut mai multe reacții ale românilor care sunt stabiliți acolo. Dar asta nu e tot. O elevă din România a vrut să afle mai multe despre cartea “Copiii căpșunarilor” și a început singură o mică investigație.

Anastasia are 14 ani și a aflat povestea lui Mario și a cărții în care românii sunt caracterizați ca fiind săraci și cerșetori de la Știri Focus!

Revoltată de ceea ce a văzut, Anastasia a început să caute singură informații despre acest caz. Astfel, a descoperit că, în 2019, într-un filmuleț din timpul decernării premiului Augustpriset, exista un comentariu din partea unei profesoare de portugheză care era chiar prietenă cu scriitoarea.

Și…a pus lucrurile cap la cap și avea să afle că doamna Catarina Stichini este..exact profesoara de portugheză de la școala unde Mario a învățat.

După cazul familiei de români din Suedia, am primit mai multe reacții atât din partea autorităților din România, cât și din partea celor suedeze. Iată răspunsul Ministerului Afacerilor Externe.

Între timp, mai mulți români care locuiesc în Suedia s-au unit și vor să redacteze chiar și o petiție prin care cartea scriitoarei Sara Olausson să nu ajungă vreodată pe băncile școlilor din Suedia. Ca o coincidență…cartea a fost publicată exact în perioada în care în Suedia era în plină desfășurare campania electorală
iar un partid de extremă dreapta, avea ca slogan Este timpul să oprim cerșetoria! Autoarea cărții a spus că a fost inspirată de o femeie care cerșea împreună cu copilul ei în apropierea apartamentului său. Am încercat să stăm de vorbă și cu scriitoare însă nu am reușit, iar de aproape 3 săptămâni și-a închis și contul de facebook.

Total
0
Shares
Total
0
Share