Eu sunt Herculane – Focus Prima TV

Eu sunt Herculane

Visează să redea strălucirii una dintre cele mai frumoase clădiri din stațiunea Herculane, Băile Neptun. Luptă de mai bine de 3 ani cu hățișurile birocrației, cu dezinteresul autorităților și lentoarea instanțelor de judecată, dar și cu lipsa fondurilor. Și-au propus, însă, ceea ce nimeni nu a îndrăznit sau nu a vrut până acum. Să readucă la viață, la început o clădire, iar mai apoi o întreagă stațiune. Vorbim de voluntarii unuia dintre cele mai frumoase proiecte, care încearcă să salveze patrimoniul balnear a ceea ce împăratul
Franz Josef numea cea mai frumoasă stațiune de pe continent. Herculane Project, căci așa se numește inițiativa pe care au avut-o în urmă cu 3 ani câțiva studenți la arhitectură din Timișoara, își propune să restaureze una dintre clădirile simbol ale stațiunii Băile Herculane și să o includa în patrimoniul UNESCO.

Așa începe povestea unei clădiri istorice, abandonată și distrusă de vreme, ce reprezenta, însă, în urmă cu mai bine de 100 de ani perla unei stațiuni de lux din imperiul austroungar. Vorbim de Băile Neptun, un spa al acelui veac ce putea concura cu clădiri din celebrele stațiuni Bad Ischl sau Karlovy Vary. Construită la finalul secolului 18, la comanda împăratului Franz Josef, clădirea adăpostea o baie termală și sulfuroasă. O parte din imobil a mai fost folosită până la începutul anilor 2000, dar de atunci, clădirea a fost părăsită și
se degradează pe zi ce trece. În urmă cu 3 ani, Oana Chirilă, pe atunci studentă a Facultății de rhitectură, a mers într-o vizită, împreună cu trei prieteni, la Herculane. A fost cucerită de arhitectura deosebită a clădirii, dar în același timp a observat și starea ei de degradare. A decis să încerce să-i readuca strălucirea de odinioară. Așa a luat ființă Herculane Project, un proiect menit să schimbe nu doar fața cladirii, ci și a stațiunii.

La început au fost 3 voluntari. Acum sunt peste 20 de persoane. Idealismul, curajul și dorința de a lăsa ceva în urmă, i-a unit.

Primul pas a fost să atragă atenția asupra frumuseții orașului și a clădirilor din zona centrală.

Campania inițiată de arhitecta din Timișoara a dus la strângerea a peste 60 de mii de euro. Bani insuficienți, însă, pentru a realiza prima parte a proiectului, aceea de a pune în siguranță și a conserva Băile Neptun.

Și pentru că se consideră doctori de clădiri, membrii echipei au început o muncă titanică împotriva timpului, încercând să repare mai repede decât poate natura să distrugă. Cu bani puțini, dar cu multă voință au reușit să demareze lucrările de punere în siguranță a Băilor Neptun.

In ajutorul celor care au inițiat Herculane Project au venit peste 20 de voluntari : arhitecți, arheologi, it-iști și chiar simpli oameni. Peste 2500 de persoane au donat bani pentru ca proiectul de punere în siguranță să ajungă la final. Au fost făcute 12 secțiuni din acoperișul imens al clădirii. Dar este doar începutul. Mai e nevoie de aproximativ 30 de mii de euro . 2020 trebuia să fie anul care să aducă fonduri suficiente pentru continuarea lucrărilor, însă pandemia le-a dat peste cap planurile. Cu toate astea, voluntarii nu renunță.

Inițiatorii proiectului spun că urmeaza bătălia pentru includerea clădirii în patrimoniul UNESCO. Apoi, vor să găsească o finanțare de 10-12 milioane de euro pentru refacerea ei completă și transformarea într-o bază de tratament.

Total
0
Shares
Total
0
Share