Europa se pregătește de război - Focus Prima TV

Europa se pregătește de război

Sunt tot mai multe semne ale unui conflict iminent rusoucrainean. Cele trei runde de discuții ale Kremlinului cu SUA, NATO și OSCE n-au dus la nici un rezultat, așa că mișcările de trupe și tehnică militară de pe linia de contact cresc în intensitate. Canada trimite trupe speciale la Kiev, iar Marea Britanie anunță că va furniza arme anti-tanc armatei ucrainene. În replică, Moscova anunță exerciții militare în Belarus.

Imaginile postate pe rețelele sociale arată că Rusia continuă să mobilize trupe la granița ucraineană. Transiberianul transportă cantități impresionante de tehnică militară spre frontiera vestică. Tancuri de ultimă generație, sisteme de rachete balistice și lansatoare de rachetă. Un arsenal impresionat pentru un război cu fostul său aliat. Mișcările sunt pur defensive, susține purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Occidentul dă un prim răspuns posturii agresive a Rusiei. Marea Britanie trimite arme anti-tanc Ucrainei. Un prim lot a fost deja livrat, iar un grup restrâns de militari va ajunge și el în curând în fostul stat sovietic

Fără să antagonizeze unul din principalii săi parteneri econmici, Germania a luat și ea o poziție fermă în sprijinul Ucrainei.

Și oficialii Parlamentului European și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile ruso-ucrainene. Tonul este însă unul mai degrabă rezervat.

Iminența unui război a determinat Canada să ia o măsură fără precedent. Guvernul de la Ottawa a trimis trupe speciale la Kiev pentru a ajuta la evacuarea diplomaților aflați la post în statul est-european.

Încă și mai îngrijorătoare este mutarea Moscovei. Potrivit cotidianului american The New York Times, rușii ar fi demarat și ei retragerea personalului diplomatic din Ucraina.

Total
0
Shares
Total
0
Share