Execuție în China. Fostul șef al unei corporații financiare,executat după condamnarea la moarte pentru corupție – Focus Prima TV

Execuție în China. Fostul șef al unei corporații financiare,executat după condamnarea la moarte pentru corupție

Lai Xiaomin, fostul şef al conglomeratului financiar China Huarong, a fost executat în cursul dimineţii de vineri, după ce la 5 ianuarie fusese condamnat la pedeapsa capitală pentru corupţie, a anunţat televiziunea de stat, transmite AFP.

Lai Xiaomin fusese găsit vinovat de încasarea unor comisioane ilegale în valoare de peste 215 milioane de euro şi de tentativa de a obţine altele în sumă de 13 milioane.

Lai Xiaomin (58 de ani) mai fusese condamnat pentru poligamie, stabilindu-se că “a trăit multă vreme cu alte femei”, în afara căsătoriei, şi cu care a avut copii nelegitimi.

Fostul şef de corporaţie a făcut mărturisiri în ianuarie 2020, în imagini difuzate de televiziunea publică CCTV care au mai arătat, între altele, seifuri şi dulapuri pline cu teancuri de bancnote într-un apartament din Beijing care i-ar fi aparţinut lui Lai.

Imaginile au mai arătat şi maşini de lux şi lingouri de aur pe care Lai le-ar fi acceptat ca mită.

Acesta a susţinut însă că nu a ‘îndrăznit’ să cheltuiască nimic din banii respectivi.

China a lansat o vastă campanie anticorupţie în 2012, după instalarea preşedintelui Xi Jinping în fruntea Partidului Comunist Chinez, şi peste un milion şi jumătate de cadre de partid au fost sancţionate ulterior.

Asociaţiile pentru apărarea drepturilor omului au denunţat practica ‘mărturisirilor televizate’ din China, afirmând că în multe cazuri acestea sunt obţinute sub tortură sau şantaj, menţionează AFP. 

Sursa: Agerpres

Total
0
Shares
Total
0
Share