Experimente pentru testarea măștii - Focus Prima TV

Experimente pentru testarea măștii

Un profesor de la Facultatea de Fizică din Iași a inventat un dispozitiv pentru testarea măștilor de protecție. Pentru că în ultima perioadă piața a fost invadată de măști neconforme, Silviu Gurlui testează în laborator tot felul de materiale din care sunt făcute aceste măsti. Surpriza vine de la materialele
din care sunt executate filtrele de cafea, care, spune fizicianul, sunt extrem de sigure.

Silviu Gurlui este profesor la Facultatea De Fizică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Are 49 de ani și de câteva luni a reușit să creeze un aparat pentru testarea eficienței măstilor de protectie.

Fizicianul a testat foarte multe materiale: de la filtre de cafea, filtre de aspirator, până la cele din care sunt făcute prosoapele de bucătărie. Un lucru nu trebuie neglijat însă: testarea medicală.

Alte ateliere de creație testează măștile chiar la Ministerul Apărării, pentru a fi sigure că nu dau greș.

Deși cererea pentru măsti este uriașă în această perioadă, patronii de croitorii spun că producția nu este rentabilă. Materialele sunt foarte scumpe, iar prețurile de vânzare sunt scăzute.

Fizicianul ia în calcul să filmeze și să distruibuie online experimentele pe care le face, pentru cei care vor să vadă procesul de verificare a măștilor.

Total
0
Shares
Total
0
Share