Expoziţia temporară ‘Obiecte de cult din secolul al XIII-lea’ – deschisă joi publicului – Focus Prima TV

Expoziţia temporară ‘Obiecte de cult din secolul al XIII-lea’ – deschisă joi publicului

Expoziţia temporară “Obiecte de cult din secolul al XIII-lea”, dedicată Învierii Domnului şi organizată sub egida Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud – Muzeul Etnografic şi al Mineritului Rodna, se deschide joi publicului vizitator.

Evenimentul aduce în atenţia publicului vizitator obiecte de cult provenite din vechea Bazilică Dominicană din Rodna, distrusă în mare parte chiar în ziua de Paşte a anului 1241, în timpul marii invazii a tătarilor, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Istoria bisericii medievale din Rodna se leagă de cea a localităţii care, în secolul al XIII-lea, era un important centru minier de exploatare a argintului, situat pe domeniul reginei şi populat cu colonişti germani. Cu toate acestea, reperele documentare cu privire la lăcaşul de cult sunt relativ sărace, alcătuite din câteva menţiuni în izvoarele vremii la care se adaugă relatările din perioada administraţiei habsburgice şi documentele vizuale din prima jumătate a secolului al XIX-lea, precizează organizatorii.

În expoziţie se regăsesc obiecte de cult aflate în patrimoniul secţiei muzeale care, printr-o combinaţie expresivă, recreează universul liturgic local menit să dăinuie peste veacuri: Sfântul Potir, acoperământul pentru Sfânta Taină, cădelniţa, sfeşnicul pentru masa din altar, candela pentru untdelemn, linguriţa pentru împărtăşanie, crucea cu postament, căldăruşa pentru aghiasmă şi alte obiecte utilizate în timpul ritualurilor bisericeşti (dulăpiorul pentru păstrat tămâie, perniţa pentru spovedanie etc.).

Totodată, vor fi expuse şi câteva icoane păstrate în colecţia Muzeului Etnografic şi al Mineritului Rodna, care refac “Drumul Crucii”.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share