FBI i-a identificat pe hackerii care au atacat cea mai mare conductă petrolieră a ţării. DarkSide ar acţiona din Europa de Est

FBI i-a identificat pe hackerii care au atacat cea mai mare conductă petrolieră a ţării. DarkSide ar acţiona din Europa de Est

Administraţia Biden a declarat stare de urgenţă în 18 state americane după ce un atac cibernetic de tip ransomware a lovit cea mai mare conductă de combustibil din ţară. Hackerii au cerut 2 milioane de dolari pe loc pentru a debloca sistemul informatic sau 4 milioane dacă plata este efectuată mai târziu. Oleoductul asigură 45% din aprovizionarea cu motorină, benzină şi kerosen a Coastei de Est.

Operaţiunile companiei Colonial, cea care deţine conducta, au început să se reia parţial, luni, după ce, ca măsură preventivă, au fost suspendate timp de trei zile. Reluarea în totalitate a activităţilor companiei este aşteptată însă abia spre sfârşitul săptămânii.

Între timp, FBI a i-a identificat oficial pe cei din spatele atacului cibernetic: DarkSide, un grup de hackeri relativ nou, care ar acţiona din Europa de Est, posibil din Rusia. Aceştia îşi cultivă o imagine de tip Robin Hood: susţin că fură doar de la corporaţii şi că donează o parte din câştigurile obţinute.

Atacul lor a expus însă vulnerabilitatea îngrijorătoare a unei componente-cheie din infrastructura americană.

FBI, îngrijorat că atacul de tip ransomware s-ar putea amplifica, a emis o alertă de urgenţă transmisă către toate companiile energetice, cărora le-a cerut să verifice dacă au în sisteme coduri precum cel care a blocat Colonial Pipelines. Această companie este privată şi administrează cel mai important sistem de conducte al ţării, care transportă gaz, motorină şi kerosen din Texas până în New York. Este o conductă de 8.850 de kilometri.

Afla mai multe despreatacbidenconductahackeri
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt