Fermier: Vor bani, mâncare, băutură și țigări - Focus Prima TV

Fermier: Vor bani, mâncare, băutură și țigări

Agricultura

Avem suprafețe întinse de viță de vie și rod bogat de cules toamna. Din păcate, însă, nu are cine să culeagă recolta. Criza zilierilor s-a adâncit tot mai mult în ultimii ani. Disperați că ar putea rămâne cu viile nelucrate, fermierii din Vrancea, de exemplu, au început să caute muncitori în celelalte județe din Moldova. Dar totul vine cu o dublare a cheltuielilor.

Vrancea are peste 24.000 de hectare de vie pe rod, dar fermierii caută muncitori și nu prea găsesc, deși oferta este bună, spun ei. 120 lei pe zi, uneori chiar mai mult. Numai ca tinerii din zonă au plecat la munca in strainatate, visând un câştig pe masura. Pe langa bani, cei care acceptă să lucreze la vie mai cer mâncare, bautura, tigari si, uneori, şi cafele… De citiva ani, fermierii vrânceni aduc oameni la munca din zona Iasului sau a Vaslului, dar nici asa nu scapa de probleme.

Inginerul Trifan, din Odobesti spune că merge mai departe, atât timp cât va putea suporta cheltuielile. Este însă tot mai dificil.

La taiat se plateste la butucul de vie.

Muncitorii aduși cu ziua trebuie sa respecte anumite reguli, dar nu toți le cunosc.

Fermierii spun ca trebuie sa stea intre zilieri, pentru că nu toti fac treaba buna.

Primarul localitatii Vîrteșcoiu, care are o suprafata de 1700 de hectare, este ingrijorat la gindul ca unii proprietari si-ar putea lasa viile de izbeliste.

Fermierii vranceni au inceput deja sa caute alternative la mina de lucru din ce in ce mai putina. Desi nu pare,
deocamdata cea mai buna solutie ar fi utilajele sofisticate, care să preia mare parte din ceea ce facea pina acum omul, precum si folosirea ierbicidelor si a substantelor chimice care sa distruga buruienile si daunatorii.

Total
0
Shares
Total
0
Share