Fermierii României sunt loviţi de exact aceeaşi situaţie a scumpirilor; nu ei sunt vinovaţi de aceste scumpiri - Focus Prima TV

Fermierii României sunt loviţi de exact aceeaşi situaţie a scumpirilor; nu ei sunt vinovaţi de aceste scumpiri

Fermierii României sunt la rândul lor consumatori şi sunt loviţi de exact aceeaşi situaţie a scumpirilor, având de plătit facturi la gaz, electricitate, combustibili sau îngrăşăminte, însă nu ei sunt vinovaţi de aceste scumpiri, a declarat miercuri Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor, în cadrul unei conferinţe de presă.

“Avem un mesaj că ştim şi ne pare rău de situaţia în care se află consumatorul român în acest moment, de scumpirile cu care se întâlneşte în viaţa de zi cu zi, mai ales la alimente. Şi fermierii României sunt la rândul lor consumatori, sunt loviţi de exact aceeaşi situaţie şi ceea ce trebuie să înţeleagă consumatorul român, fiecare român în parte, este că nu fermierii, nu reprezentanţii sectorului agroalimentar sunt vinovaţi de aceste scumpiri. Dacă vorbim de zone din industria alimentară unde avem 70% din producţie din afara ţării este clar că banii respectivi pe care românii îi plătesc mai mult se duc în afara ţării. Dacă vorbim de sectoare de activitate în care avem şi producţie internă care se regăseşte pe masa românilor, banii respectivi care sunt smulşi la propriu din portofele fiecărui român, banii respectivi nu rămân la fermieri. Ei se duc mai departe pentru plata facturilor la energie, facturilor la gaz, facturilor la combustibili, preţul îngrăşămintelor şi aşa mai departe. Fermierii în această situaţie sunt şi ei victime, la fel ca fiecare dintre dumneavoastră. Ceea ce considerăm că trebuie făcut în continuare, fiind la un moment de răscruce, este să ne hotărâm pe ce direcţie o ia România”, a spus Vlad Macovei.

El a afirmat că îngrăşămintele s-au scumpit cu 400% în decursul unui an. Mai mult, Macovei a precizat că fermierii români sunt la un nivel mai scăzut de profitabilitate decât anul trecut, deşi preţul mărfii pe care ei o vând a crescut.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share