Festivalul de la Cannes, criticat de Iran pentru un thriller despre violenţele comise asupra femeilor - Focus Prima TV

Festivalul de la Cannes, criticat de Iran pentru un thriller despre violenţele comise asupra femeilor

Autorităţile iraniene au declarat că prezentarea filmului “Holy Spider” la cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de la Cannes a fost “motivată politic”, având în vedere că această peliculă “calcă pe urmele lui Salman Rushdie”, relatează EFE.

Holy Spider” este un thriller ce prezintă violenţele comise asupra femeilor şi rămase nepedepsite în Iran, realizat de regizorul danez de origine iraniană Ali Abbasi şi având-o ca protagonistă pe Zar Amir Ebrahimi, care a câştigat premiul pentru interpretare feminină în cadrul festivalului de pe Croazetă.

Organizaţia Cinematografică din Iran a calificat drept “politic motivat şi tendenţios” filmul “Holy Spider” pentru “conţinutul său fals”, “abominabil” şi care prezintă “latura întunecată” a ţării.

“Filmul este o insultă faţă de credinţele şi valorile a milioane de femei musulmane, deoarece prezintă o imagine falsă a Iranului şi urmează paşii lui Salman Rushdie şi ai altora asemeni lui”, se arată în comunicatul difuzat luni de agenţia iraniană de presă IRNA.

Salman Rushdie a fost ţinta unei “fatwa” (decret religios), promulgate de ayatollahul Khomeini, prin care era condamnat la moarte în 1989 pentru cartea sa “Versetele satanice”.

“Sperăm ca Franţa şi Festivalul de la Cannes să se simtă responsabili pentru lezarea sentimentelor a milioane de musulmane”, se arată în comunicat.

Bazat pe fapte reale, filmul prezintă o jurnalistă, Rahimi (Zar Amir Ebrahimi) care investighează în oraşul Mashad un caz de asasinare a mai multor prostituate în ceea ce se pretinde o misiune divină de curăţare a străzilor de păcat.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share