Festivalul plutăritului de la Ciocănești - Focus Prima TV

Festivalul plutăritului de la Ciocănești

Să cobori râul Bistrița pe plută este o aventură la care participă zeci de turiști de pretutindeni. Evenimentul, unic în România, are loc, an de an, pe tărâmurile Bucovinei, în timpul conoscutului Festival al Plutăritului. Plutele cu care se fac excursiile sunt realizate de oamenii din zonă. Acest meșteșug s-a păstrat la Ciocănești, comuna-muzeu a Bucovinei, de aproape 200 de ani, iar de mai bine de un deceniu a devenit și atracție turistică.

Frumusețea Bistriței Aurii și peisajele bucovinene pot fi admirate, la Ciocănești, într-un mod inedit. În fiecare an, timp de o săptămână, turiștii se pot plimba cu pluta pe apă, pe un traseu de doi kilometri. Înainte de asta, bărbații din comună își unesc forțele pentru a plămădi cele mai rezistente table, un segment al plutei.

Localnicii sunt cunoscuți pentru făurirea de plute și transportul de lemn cu ajutorul lor. Deși această practică a
fost desființată de zeci de ani, meșteșugul încă se transmite din generație în generație. Acum aproape 15 ani,
administrația locală a privit dintr-o altă perspectivă această activitate și, pentru a nu lăsa tradiția să se piardă,
organizează an de an Festivalul Plutăritului.

Experiența este de neprețuit pentru oricine se îmbarcă pe pluta cârmuită cu atenție. La fiecare cursă, locurile, peste 100, se epuizează cât ai clipi.

Turiști vin din toate colțurile țării, ba chiar, deseori, străinii care vizitează Bucovina în această perioadă, trec neapărat și pe la Ciocănești.

Comuna Ciocănești este recunoscută în întreaga lume pentru arhitectura unică, iar cei care ajung aici au ce vedea, mai ales în această perioadă. Săptămâna plutăritului coincide, mereu, cu festivalul păstrăvului, unde turiștii pot mânca pe săturate și cumpăra obiecte tradiționale.

Total
0
Shares
Total
0
Share