Filmul coșmarului de la Piatra Neamț – Focus Prima TV

Filmul coșmarului de la Piatra Neamț

Tragedia de astăzi, de la Matei Bals, vine la nici 2 luni de la infernul provocat de flăcările ce au ucis 15 oameni la Piatra Neamț. În noiembrie, autoritățile au fost alertate de faptul că Secția de Terapie Intensivă ardea complet în acest spital, iar acolo erau internați 16 pacienți bolnavi de COVID-19, în stare gravă. Urmăriți acum filmul de groază al încă unei tragedii, care a marcat România.

14 noiembrie 2020, ora 18:30. Un apel la 112 anunță începutul unei noi tragedii. Secția de Terapie Intensivă, de la Piatra Neamț este cuprinsă de flăcări. Infernul a pornit la al doilea etaj al instituției, iar primul telefon a fost dat la 13 minute de la izbucnirea flăcărilor. Pacienții nu au mai avut nicio șansă la viață, pentru că toți cei internați acolo se aflau în stare gravă și intubați, iar toți cei 16 pacienți erau infectați cu virusul Sars-Cov-2. 8 dintre ei au murit imediat, în timp ce alți doi s-au stins în timp ce erau transferați spre Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului.

Pompierii au sosit repede, la aproape 5 minute de când s-a dat primul apel și au acționat atât din interiorul spitalului, cât și din exterior. Peste 150 de pompieri și medici s-au luptat să oprească infernul. Planul Roșu de intervenție a fost activat și 5 autospeciale au ajuns imediat, iar până s-au stins flăcările, erau deja acolo 35 de mijloace de intervenție. În 25 de minute incendiul a fost stins, iar tot atunci a fost și momentul
în acre pompierii au intrat pentru prima dată în salonul groazei. Misiunea a fost una foarte dificilă, din cazua fumului gros și negru care a cuprins zona. Pompierii au încercat din greu să găsească soluții salvatoare pentru pacienții rămași în viață.

Șeful de la ATI, dar nici managerul, nu se aflau la Spital în momentul izbucnirii focului. Cadrele medicale au intervenit și ele să salveze pacienții, care nu se puteau mișca, iar medicul de gardă a fost și medicul erou, care în urma intervenției sale, a suferit arsuri pe 40% din corp. Un alt doctor și două asistente au avut arsuri de gradul 1 și 2.

Ministrul Sănătății de atunci, Nelu Tătaru, a ajuns de urgență în aceeași seară la Piatra Neamț și a anunțat primele date oficiale ale tragediei. Tot în același timp, la Ministerul de Interne se organiza o celulă de criză.

Din saloane nu a mai rămas nimic. Totul era negru, iar urmele pacienților arși au rămas imprimate pe paturile unde și-au găsit sfărșitul. Potrivit primelor cercetări, Spitalul din Piatra Neamț nu avea nici măcar acreditare. cei 6 pacienți rămași în viață au fost transferați imediat la Spitalul Modular din Lețcani, județul Iași. Ulterior, 5 dintre ei s-au stins din viață. Medicul erou a fost și el transferat de urgență, a doua zi dimineață, în Belgia. Primele cercetări au scos la iveală faptul că focul ar fi pornit de la supraîncălzirea unui cablu, care era amplasat lângă o butelie de gaz.

Tragediile nu se opresc aici. La numai două luni, alt incident asemănător este provocat la Spitalul de Psihiatrie din Gătâia. Incendiul a pornit tot într-o secție COVID și focul ar fi izbcunit de această dată de la o țigară, aprinsă de un pacient chiar în salonul în care era internat.

Total
0
Shares
Total
0
Share