”Flurona”, descoperită în Israel

”Flurona”, descoperită în Israel

Europa a depăşit pragul de 100 de milioane de infectări cu covid19 de la începutul pandemiei, ceea ce reprezintă o treime din numărul total înregistrat la nivel global! Doar săptămâna trecută au fost raportate 5 milioane de cazuri noi, dintre care, peste 1 milion, în Franţa. În tot acest timp, în Israel, ţara cu una dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume, a fost descoperit primul caz de ”flurona” - adică o dublă infecţie, cu coronavirus şi gripă.

Primul caz de infectare din lume cu ”Flurona” a fost descoperit la o femeie care născuse recent, într-un spital din
Israel. Femeia nu fusese vaccinată nici cu serul antigripal şi nici cu cel anticovid. În tot acest timp, un studiu realizat de Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie arată cât de multă protecţie e oferită de una, două sau trei doze de ser anti-covid19.

Procentele reprezintă o medie a protecţiei oferite de vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca. Astfel, împotriva
spitalizării, o dingură doză de vaccin scade riscul cu 52%, comparativ cu persoanele nevaccinate. Două doze de ser scad riscul de spitalizare cu 72% timp de 24 de săptămâni de la a 2-a doză iar 3 doze de ser scad risucl cu până la 88%, la 2 săpătmâni de la a treia doză.

mpotriva bolii simptomatice, o doză de ser anticovid scade riscul cu 26% în decurs de 4 săptămâni. Două doze de ser scad riscul cu până la 18% în 24 de săptămâni de la administrare iar 3 doze de vaccin anticovid scad riscul de
boală simptomatică cu până la 63% la 2 săptămâni de la efectuarea boosterului.

Chiar dacă studii din lumea întreagă arată dovezi concrete ale eficacităţii vaccinurilor anti-covid, ţinta ratei de vaccinare de 70% la nivel global, recomandată de OMS e departe de a fi atinsă. Acest lucru duce la impunerea restricţiilor în mai multe ţări europene în special în contextul valului 5 al pandemiei. Printre acestea însă nu se numără şi Marea Britanie, care, a decis o abordare total diferită. Autorităţile britanice au ajuns la concluzia că oamenii trebuie să înveţe să trăiască cu această pandemie, căci nu va dispărea în totalitate niciodată.

Franţa pe de cealaltă parte, a decis micşorarea perioadei de izolare, de la 10 la 7 zile, pentru persoanele cu schemă de vaccinare completă. Izolarea poate fi chiar ridicată după 5 zile dacă cei infectaţi prezintă un test antigen sau PCR negativ. Măsurile luate trebuie să permită ca ţara să aibă un ” echilibru beneficiu-risc care să vizeze asigurarea controlului contaminărilor, menţinând , în acelaşi timp, viaţa socialeconomică”, a spus ministrul sănătăţii.

Şi Emiratebele Arabe unite au anunţat noi măsuri în urma înmulţirii cazurilor. Astfel, din 10 ianuarie tuturor cetăţenilor nevaccinaţi li se va interzice să călătorească în străinătate.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt