FOCUS PE EI Consolidarea care nu mai vine. 20.000 de clădiri din România sunt în pericol - Focus Prima TV

FOCUS PE EI Consolidarea care nu mai vine. 20.000 de clădiri din România sunt în pericol

Discutăm de atâta vreme, fără să facem nimic, despre clădirile care ar putea să cadă la primul cutremur. Asa ca orice promisiune pe subiect este ignorată. Statisticile spun în mod constant câte cladiri sunt în pericol, dar nu se vorbește de viețile care se vor pierde dacă acele clădiri vor pica. Bucureștiul conduce în acest top al clădirilor care sunt uitate precum bătrânii ieșiți la pensie. Cum mai arată viitorul și promisiunile într-un nou episod din campania FOCUS PE EI.

În București este foarte simplu să dai peste clădiri care pot să dea peste tine. Case care se degradează, blocuri care stau să cadă sau sunt lăsate să cadă, clădiri neterminate, unele construite ilegal. Statisticile menționează tot felul de cifre. 20.000, 31.000, 2.000 de clădiri care s-ar prăbuși în cazul unui cutremur puternic.

O afirmație care vine după ani buni în care autoritățile nu au reușit să facă evaluări complete. Proprietarii, acolo unde există, nu au colaborat, acuză oficialitățile. În final, fondurile obținute prin PNRR pot ajuta la reabilitarea a numai 350 de clădiri din Capitală. Doar că și această cifră este direct influențată de cei care doresc să intre în programele autorităților.

Problema clădirilor în degradare nu este doar a municipalității. Este și a proprietarilor. Cele două părți ar trebui să colaboreze. Și, când credeam că am ajuns la o soluție și am înțeles cum putem rezolva această situație, descoperim criteriile de eligibilitate.

Concluzia este simplă sau așa pare. Doar că avem limite, legi, avize, o încrengătură care nu produce schimbarea. Municipalitatea pare că vrea și poate să ajute, dar oamenii și-au pierdut încrederea în autorități.

Așadar un cerc vicios în care există bani, dar nu pot fi cheltuiți, clădiri care sunt degradate și strică aspectul orașului, dar taxele nu îi fac pe proprietari să le îngrijească. Sunt clădiri care au nevoie urgent consolidare, dar autoritățile și locatarii nu se înțeleg. Micul Paris a rămas doar cu amintirea acestei frumoase asemănări cu orașul luminilor.

Total
0
Shares
Total
0
Share