Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a renunțat la întreg portofoliul de titluri de stat românești - Focus Prima TV

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a renunțat la întreg portofoliul de titluri de stat românești

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, cu active de aproape 1,3 trilioane de dolari, a renunțat la întreg portofoliul de titluri de stat românești, concomitent cu reducerea expunerii pe acțiunile companiilor listate la București, indică date analizate de Profit.ro.

Fondul Global de Pensii Guvernamentale, numele oficial al fondului creat în 1996 pentru administrarea surplusului de bani rezultat din activitățile petroliere ale Norvegiei, deținea obligațiuni guvernamentale românești în valoare de 68,37 milioane de dolari la finele anului 2019. Portofoliul a fost vândut însă în întregime.

Vânzările pe emisiunile Ministerului Finanțelor Publice au fost realizate într-un an 2020 în care, cu excepția unui moment de explozie de dobânzi, în martie, la șocul coronavirus, tendința a fost de apreciere a titlurilor. Ieșirea s-a realizat pe fondul unei tendințe coerente de reducere a randamentelor și într-o piață lichidă în care statul a găsit cerere ieșind inclusiv la 2 exerciții majore, pentru a vinde astfel de instrumente către populație. Dinamica randamentelor titlurilor de stat cu scadența la 10 ani surprinde etapa favorabilă parcursă de piață în ultimul an.

Total
0
Shares
Total
0
Share