Fortificațiile de care se temea armata roșie a lui Stalin - Focus Prima TV

Fortificațiile de care se temea armata roșie a lui Stalin

La doar 40 de kilometri de Focșani, în apropiere de Panciu, semnele celui de-al Doilea Război Mondial nu au fost șterse de timp. Nu mai puțin de 150 de cazemate și forturi se află în grădinile și pe terenurile agricole ale localnicilor, acestea fiind unele dintre cele mai impresionante realizări inginerești cu specific militar.

Din cele 1600 de buncăre și cazemate, amplasate pe linia de fortificații ce se întinde pe o lungime de 160 de kilometri, peste 50 se găsesc pe teritoriul comunei Vânători, în satul Jorăști, . Deși au trecut 75 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, multe cazemate sunt și astăzi în stare bună. După 1990, zeci de cazemate au fost retrocedate localnicilor, multe dintre ele fiind chiar în ograda, în care își duc traiul.

Expertii militari străini au apreciat linia de apărare ca fiind una dintre cele mai puternice din Europa.

După război, prin Tratatul de Pace de la Paris din 10 februarie 1947, una din clauzele militare impuse României a
fost distrugerea sistemului de fortificații, pusă în aplicare în 1951. Nu au fost însă dinamitate toate. Acoperite de ierburi înalte de 2 metri, aflate în lanuri de porumb sau în vii, stau de veghe și azi, peste 150 de cazemate si cuiburi de mitraliera, care aveau rolul să apere țara de dușmani. Localnicii isi amintesc că în copilărie cazematele le erau loc de joacă

Total
0
Shares
Total
0
Share