Frica de tromboză afectează AstraZeneca – Focus Prima TV

Frica de tromboză afectează AstraZeneca

Inquam Photos/Octav Ganea

Posibila existență a unei legături între apariția cazurilor de tromboză după vaccinarea cu serul de la AstraZeneca a
stârnit temeri și in restul statelor europene. Deși numărul de cazuri de tromboze și de decese cauzate de cheagurile de sânge este relativ mic comparativ cu cel al persoanelor vaccinate, autoritățile din mai multe state vor să elimine orice risc. Astfel, după ce un oficial al Agenției Europene a Medicamentului a spus că există o legătură între tromboze și vaccin, este de așteptat ca Agenția să vină cu noi precizări.

În Germania, administrarea AstraZeneca a fost oprită la persoanele mai tinere de 60 de ani în capitala federală Berlin, în orașul Munchen și în landul Brandenburg. Potrivit autorităților, decizia a fost luată după consultări cu specialiștii. Italia ar putea suspenda vaccinarea la persoanele sub 65 de ani, însă nu înainte sa fie luată o decizie la nivel european. În Marea Britanie, unde majoritatea persoanelor au fost vaccinate cu AstraZeneca, din
aproximativ 18 milioane de persoane imunizate, 30 au dezvoltat tromboze dintre care 7 au decedat. Adică o
persoană din 600 de mii. Prin urmare, un test cu vaccinul AstraZeneca, început de Universitatea Oxford în luna februarie, asupra copiilor, a fost oprit acum. La experiment erau înscriși 300 de voluntari adolescenți, cu vârste între 5 și 17 ani.

Organizația Mondială a Sănătății a recomandat continuarea vaccinării cu AstraZeneca și a subliniat că beneficiile la scară largă ale imunizării sunt mai mari decât existența unor cazuri de tromboze.

Primele probleme legate de vaccinurile AstraZeneca au apărut pe 7 martie, când Austria a suspendat vaccinarea cu un lot, după ce o femeie de 49 de ani a murit. Peste 4 zile, vaccinarea era suspendată de altre trei țări iar Agenția Europeană a Medicamentului începe o investigație. Ulterior, alte țări europene au suspendat temporar vaccinarea cu AstraZeneca. Potrivit unui studiu publicat la finele lunii martie arată că încrederea europenilor în acest vaccin a scăzut și tot mai multe persoane refuză imunizarea cu acest ser. Potrivit studiilor citate de BBC, testele au arătat că vaccinul de la AstraZeneca are o eficiență de 76 la sută, în primele trei luni, și 82 la sută după a doua doză, spre deosebire de Pfizer care are 95% eficiență. Totuși, savanții subliniază că nici o persoană vaccinată cu AstraZeneca nu a dezvoltat o deteriorare gravă a stării de sănătate din cauza Covid și nici
nu a fost spitalizată din cauza coronaviruslui.

Total
0
Shares
Total
0
Share