Gustul și mirosul, afectate și după vindecare – Focus Prima TV

Gustul și mirosul, afectate și după vindecare

Două dintre simptomele infecției cu Sars Cov 2 sunt pierderea gustului și a mirosului, însă, deși majoritatea celor infectati și le-au recuperat după vindecare există și cazuri în care acest lucru nu s-a întâmplat! Parosmia, căci despre acest fenomen vorbim, se referă la faptul că unii pacienți acuză și la câteva luni după infectare, pierderea parțială a mirosului și gustului, prezența unor false mirosuri și chiar
apariția unor mirosuri neplacute.

Tot mai mulți pacienți care au trecut prin experiența COVID ului au revenit la medic pentru a se plânge de o serie de simptome neplăcute. După ce în timpul bolii și-au pierdut gustul și mirosul, chiar și la 2 luni după vindecare, foștii pacienți spun că aceste 2 simțuri le sunt în continuare afectate.

Medicii îi îndeamnă pe români ca în momentul în care sesizează aceste simptome să nu se panicheze! Parosmia, termenul medical ce descrie acest fenomen, poate dura chiar și până la 6 luni.

Deocamdată, sunt prea puține studii realizate pentru a se determina o cauză și o soluție pentru un tratament eficace.

Pentru cei mai mulți oameni, această schimbare aparută în organism nu este deloc ușoară. Astfel că s-au înființat grupuri suport pe rețelele de socializare unde se împărtășesc experiențe și situații.

Psihologii sunt si ei alături de pacienți în aceste momente.

Statisticile arată că 86% dintre pacienții infectați cu virusul SARS COV2 au ca simptom lipsa gustului și a mirosului, iar potrivit medicilor un astfel de simptom alertează organismul că infecția virusului a ajuns în sistemul neurologic.

https://youtu.be/05_ZsHj51a0

Total
0
Shares
Total
0
Share