Iarnă grea pentru apicultori. Populaţiile de albine au scăzut drastic

Iarnă grea pentru apicultori. Populaţiile de albine au scăzut drastic

După un an atipic din punct de vedere meteorologic care a adus pierderi masive producătorilor din domeniul agro-alimentar, iarna vine ca o nouă provocare pentru apicultorii români. Familiile de albine sunt slăbite şi au nevoie de hrană suplimentară ceea ce înseamnă costuri mari pentru crescătorii de albine. Asta după ce 2020 a adus o diminuare a producţiei de miere şi cu aproape 100% la unele sortimente, în anumite zone ale ţării.

Apicultura trece printr-o perioadă extrem de dificilă. Crescătorii de albine spun că populaţiile din colonii sunt drastic diminuate, iar albinele au intrat în iarnă slăbite, fiind nevoie de hrană suplimentară care înseamnă cheltuieli în plus pentru apicultori.

„Apicultura în zona de sud-est a României a fost în consonanţă cu toată agricultura. Practic a fost calamitată. Dacă colonia de albine trebuie să-şi asigure propria hrană plus un surplus pentru apicultori, anul acesta nici propria hrană nu au reuşit să şi-p producă. Producţia de miere a fost foarte mică şi în zone izolate. Pierderea ce mai importantă o reprezintă puterea coloniilor de albine. Familiile de albine nu s-au mai putut dezvoltat. Anul acesta am avut colonii subdimensionate. Dacă în trecut, avem colonii cu 30.000-40.000 de indivizi, anul acesta s-a mers cu 20.000. Scăderea este dramatică, aproape la jumătate. Albinele nu şi-au produs nici hrană. Acum se intervine cu turte, o hrană solidă. Practic avem grijă să nu ne moară. Un kilogram de turte costă între 5 lei şi 8 lei. O colonie de albine are nevoie între 12 şi 15 kilograme de turte pentru a ajunge în luna aprilie. Deci efortul apicultorilor este foarte mare”, a explicat Dragoş Gavrilă, apicultor.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt