Icoane confiscate în comunism, expuse la Muzeul Vrancei

Icoane confiscate în comunism, expuse la Muzeul Vrancei

24 de icoane, confiscate de autorităţi în timpul regimului comunist, sunt acum expuse la Muzeul Vrancei. Icoanele, pictate pe lemn în diferite stiluri artistice au o valoare inestimabilă şi au fost donate muzeului, în urmă cu 40 de ani chiar de Miliţie. Asa se face că acum, cele 24 de obiecte bisericeşti sunt prezentate turiştilor în expozitia temporară, gazduită de Muzeul Unirii din Focşani.

Cele 24 de icoane au fost confiscate în perioada comunismului din mănăstiri şi schituri din fostele judeţe
Putna şi Râmnicu Sărat, închise în 1959. Atunci când au fost luate, obiectele bisericeşti erau într-o stare deplorabilă. Lemnul era ciuruit, iar culorile picturilor abia se puteau distinge.

În 1979 Poliţia din Vrancea a donat icoanele Muzeului Vrancei care a început să le restaureze. Au fost păstrate ani
buni în condiţii foarte bune, asteptând să poată fi expuse.

Cea mai veche piesă din expoziţie, pictată în semne astrale cu tempera albastră, este Pomelnicul Triptic de la Mănăstirea Vizantea.

Două dintre cele mai valoroase obiecte ale muzeului sunt icoana cu Maica Domnului Îndoliată, între cele două cadrane cu Sf. Nicolae şi Sf. Gheorghe în două ipostaze diferite şi Pomelnicul ctitorilor Schitului Dălhăuţi.

Expozitia de la Muzeul Unirii este temporară. Urmează ca acestor icoane să li se găsească un loc în care să fie expuse permanent. Cel mai probabil în „Casa Alaci”, aflată în restaurare.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt