Iluzia sănătății, vândută la tarabe - Focus Prima TV

Iluzia sănătății, vândută la tarabe

Pandemia aduce un nou tip de contrabandă în piețele din România. Cea cu medicamente pentru COVID. Sau cel puțin așa cred cei care le cumpără. Din disperare sau din neștiință, românii cumpără pe sub mână, de la tarabe, pastile aduse din Rusia sau Ucraina, neautorizate la noi în țară. Prețurile variază între 80 și 120 de lei. Cei care le consumă plătesc însă un preț mult mai mare. Își riscă propria sănătate.

Presupusele medicamente pentru COVID-19 au ajuns să se vândă mai ceva ca țigările de contrabandă în piețele din nordul țării. Cutiile cu Arbidol sau Arbivir – așa cum se numește și substanța activă din comprimate, – cu prospect în rusă sau ucraineană, cu litere chirilice, – sunt scoase de sub tejghea de cei care vând dulciuri sau alte produse alimentare. Se întâmplă în cea mai aglomerată piață din Iași – considerată punctul zero al traficului cu medicamente rusești. Medicamente care, însă, nu sunt aprobate de nicio instituție europeană. Vânzătorii nu se sfiesc să-și cheme clienții direct la tarabe.

Situația se repetă și într-o piață din Suceava. Vânzătorii se cred medici sau farmaciști și dau și recomandări.

Specialiștii atrag atenția că aceste pilule pot fi extrem de dăunătoare și, în cazul în care apar simptome, cel mai bine este să anunțăm medicul de familie sau medicul curant, și, în niciun caz, să ne tratăm după ureche, sau după cum citim pe internet.

Arbidol -medicamentul autorizat doar în Rusia costă aproximativ 25 de lei, însă, la noi în țară, se vinde cu prețuri
de până la zece ori mai mari. În piețe sau pe internet. În ultimele zile, polițiștii au făcut mai multe controale în special în județele din Moldova – Iași, Suceava și Botoșani – pentru ai depista pe cei care comercializează ilegal astfel de medicamente.

Total
0
Shares
Total
0
Share