În România, mii de femei sunt bătute şi agresate sexual în fiecare an

În România, mii de femei sunt bătute şi agresate sexual în fiecare an


Bătaia dintre Ana Maria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf s-a lăsat cu două dosare penale. Vineri seară, după ultima confruntare violentă dintre ei, ambii foşti soţi au mers la poliţie să se reclame. După audieri, poliţiştii au emis două ordine de protecţie provizorii, ceea ce înseamnă că niciunul nu mai are voie să se apropie de celălalt. Totodată, Anamaria Prodan este cercetată penal şi pentru că a hărţuit-o pe logodnica lui Reghecampf. Şi cum nu era de ajuns, cei doi au mers şi la Institul Naţional de Medică Legală pentru a-şi scoate certificate medicale care să îi ajute la proces.

Însă, în România, sunt mii de cazuri rămase neştiute în care femei sau bărbaţi sunt abuzaţi fizic sau psihic de către parteneri şi care cer ordine de restricţie. Ca atare, numărul acestora a crescut exponenţial.

Invitat la FOCUS, Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului Europol, a declarat că după ce legea prevenţiei domestice a intrat în vigoare ,,am asistat la o creştere a numărului de cazuri de eliberare şi de emitere a ordinelor de protecţie provizorii. Dacă în 2017 sau 2018 aveam în jur de 2.000-3.000, acum avem peste 8.000 de astfel de ordine de protecţie emise de către Poliţie. Sigur, cele provizorii trebuie confirmate de instanţă, însă este important să avem acest intrument pentru ca poliţiştii să fie prezenţi imediat la faţa locului atunci când sunt sesizaţi prin 112 să intervină pentru ca lucrurile să nu degenereze."

Cosmin Andreica a mai precizat că poliţiştii aşteaptă ,,cu interes data de 1 octombrie, atunci când trei judeţe şi Municipiul Bucureşti vor intra în programul pilot de monitorizare prin intermediul brăţărilor electronice a victimelor violenţei domestice vom vedea, probabil, o creştere şi mai mare. În ultimii ani, din cauza lipsei legislaţiei şi a altor instrumente juridice care să protejeze victima, multe persoane au fost descurajate să sesiseze astfel de fapte ."

Preşedintele Sindicatului Europol a amintat că în lipsa instrumentelor juridice, ,, în ultimii ani în lipsa legislaţiei şi a altor instrumente juridice care să protejeze victima, multe persoane au fost descurajate să sesiseze astfel de fapte. Acum având şi aceste brăţări electronice poliţiştii vor putea inteveni mult mai prompt atunci când vor vedea că se încalcă acea distanţă dintre victime."

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt