Infrastructura spitalicească este o rușine! Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a făcut declarații dure ale unei realități crunte, în exclusivitate la Prima TV, la Insider Politic. – Focus Prima TV

Infrastructura spitalicească este o rușine! Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a făcut declarații dure ale unei realități crunte, în exclusivitate la Prima TV, la Insider Politic.

Primul invitat al emisiunii Insider Politic, astăzi de la orele 11, pe Prima TV, a fost Vlad Voiculescu. Actualul ministru al sănătății a făcut declarații dure vis-a-vis de intreg sistemul medical, despre incendiul de la Matei Balș dar și referitor la ruina în care se află tot sistemul de sănătate.

Vlad Voiculescu: Nu spitalul ucide, ci un incendiu. Nu este exclus ca una dintre cauzele incendiului de la Bals sa fie legata de comportamentul unui pacient sau al unui membru al personalului medical. In acel pavilion de la Bals nu era o problema cu incalzirea. In noaptea cu pricina era caldura. Ministerul Sanatatii a investit serios in Institutul Matei Bals in ultimii ani.

Vlad Voiculescu: Nu a venit nicio cerere de finantare pentru schimbarea uneia dintre instalatii sau pentru o investitie anume care ar fi dus la evitarea incendiului.

Vlad Voiculescu: Exista un prim draft al raportului privind incendiul de la Piatra Neamt. Eu il voi vedea cel mai probabil marti.

Vlad Voiculescu: Din 2016 pana acum sistemul sanitar s-a schimbat ingrozitor de putin, IGSU a identificat 2000 de probleme privind siguranta la incendiu doar la spitalele verificate.

Vlad Voiculescu: O sa conditionam alocarea de fonduri pentru anumite spitale de indeplinirea unor conditii. La inceputul anului 2017 a venit un alt ministru (PSD), care, din pix, a prelungit pentru patru ani toate autorizatiile sanitare de functionare.

Vlad Voiculescu: Pana in 2024 promit fundatiile celor trei spitale regionale, si nu doar fundatiile: Craiova, Iasi si Cluj. Pe langa asta, trebuie sa incepem spitale in Bucuresti, Timisoara, Brasov, Sibiu. Sunt locuri in care infrastructura spitaliceasca este pur si simplu o rusine.

Vlad Voiculescu: Spitalul Judetean din Cluj este o rusine.

Vlad Voiculescu: In momentul de fata avem studii de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale – Cluj, Iasi si Craiova. Minstrul Tataru a pornit la sfarsitul anului 2019 o licitatie pentru proiectul tehnic. Asta este ceea ce trebuie sa fac eu acum.

Sebastian Zachmann: Daca astazi ati fi fost in opozitie, ati fi iesit in Piata Victoriei sa protestati?

Vlad Voiculescu: Nu. Nu este cazul, nimeni din echipa mea nu a fost in politica in ultimii 30 de ani. Judecati-ma la finalul fiecarei saptamani pentru ce am facut in saptamana respectiva.

Sebastian Zachmann: Presedintele Iohannis v-a cerut demisa?

Vlad Voiculescu: Nu, nici gand.

Sebastian Zachmann: Premierul Florin Citu?

Vlad Voiculescu: Nici atat. Adrian Streinu Cercel, din partidul care imi cere demisia, a fost managerul spitalului Bals timp de 28 de ani. Daca a fost o problema legata de caldura, atunci cred ca problema este la PSD.

Vlad Voiculescu: Relatia cu Nicusor Dan nu a functionat bine atunci cand ar fi trebuit sa functioneze. Asta e si motivul pentru care astazi sunt aici si nu la Primaria Capitalei.

Vlad Voiculescu: Emil Boc a inteles gresit un document care i-a fost transmis catre consultare.

Vlad Voiculescu: Emil Boc are alte suparari.

Sebastian Zachmann: Insinuati ca supararea lui Emil Boc vine din faptul ca l-ati schimbat pe managerul spitalului din Cluj?

Vlad Voiculescu: E o optiune, e o posibilitate. Cum motivul invocat nu era un motiv, am presupus ca exista alte probleme.

Sebastian Zachmann: Ati fi incercat schimbarea colonelului Gheorghita?

Vlad Voiculescu: Nici gand, este o minciuna. Nu a fost cazul niciodata, aveti cuvantul meu. Ba din contra, ii doresc succes si lucram impreuna.

Vlad Voiculescu: Am avut o discutie cu domnul Ciuca despre centrele de vaccinare si despre eligibilitatea unor oameni. Cantitatea de vaccin pe care Romania o are la dispozitie este inca limitata. Sunt mai multe incertitudini cu privire la dozele de vaccin pe care le vom primi in saptamanile urmatoare.

Vlad Voiculescu: Anul acesta va trebui inca sa purtam masca. 1300 de persoane din etapa a treia s-au vaccinat peste rand. E un lucru greu de acceptat.

Sebastian Zachmann: De ce platforma a permis ca unii oameni din etapa a treia sa fie vaccinati in etapa a doua?

Vlad Voiculescu: E o intrebare pe care ne-am pus-o si noi. Strategia de vaccinare a fost adoptata inainte ca noul Guvern sa fie investit. Avem o hotarare de guvern prin care strategia de vaccinare a fost deja pusa la zi. Cel putin trei sferturi din dozele de vaccin trebuie sa mearga catre populatiile la risc. Pe toata perioada lunii februarie orice loc liber va fi scos pe platforma si vor fi noi sloturi facute disponibile pe platforma. Toate vor merge catre persoanele la risc.

Vlad Voiculescu: Nu m-am gandit deloc la ce o sa candidez la congresul USR PLUS. Nu e prioritatea mea in momentul acesta.

Sebastian Zachmann: Intre Dan Barna si Dacian Ciolos pe cine ati alege?

Vlad Voiculescu: Sunt cu totul absorbit de ceea ce fac acum.

Total
0
Shares
Total
0
Share