Îngrijirea paliativă în România, un lux – Focus Prima TV

Îngrijirea paliativă în România, un lux

În România, să îți trăiești decent ultimele clipe ale vieții dacă suferi de o boală în stadiu terminal, este imposibil! Aproape 200.000 romani au nevoie în fiecare an de ingrijire paliativă. Cei mai mullti dintre ei nu au acces la ea, mai ales dacă locuiesc în cele 17 judete din țară care nu au niciun fel de serviciu de ingrijire pentru acesti bolnavi. Un raport de evaluare transmis Bancii Mondiale subliniaza ca Romania
are prea putini medici pregătiti pentru asta, prea putine centre și doar 30% din necesarul de paturi pentru acești bolnavi.

România are un deficit considerabil de servicii și personal specializat în boli paliative. Cei care ajung în faze terminale ale unor boli au nevoie de aceste îngrijiri medicale pentru a trăi demn ultimele clipe de viață.

172.000 de pacienți au nevoie anual de îngrijire paliativă în România. În 17 județe nu există nici măcar un pat de spital pentru acești pacienți, nici în sistemul public, nici în sistemul privat, conform unei evaluări realizate de un ONG, Hospice Casa Speranței, pentru Banca Mondială.

Județele cu cea mai ridicată nevoie de îngrijire paliativă sunt Prahova, Dolj, dar și Capitala. Peste 6.000 de persoane se luptă, în fiecare an, pentru cele 1.779 de paturi de îngrijire paliativă disponibile la nivel național. Există doar 13 echipe specializate care oferă îngrijire paliativă completă. În București, doar una singură se deplasează la domiciliul bolnavului, o modalitate mai putie traumatizantă de a trai ultimele zile.

Specialiștii care au realizat raportul au ajuns la concluzia că România are un deficit de 2.900 de paturi de îngrijire, 325 de ambulatorii și 490 de echipe de îngrijiri paliative la domiciliu. La acestea se adaugă
peste o mie de medici și 4.000 de asistenți. Raportul transmis Băncii Mondiale arată că paliația este
“Cenușăreasa” sistemului de sănătate. Nevoia de schimbare este cu atât mai mare, cu cât foarte mulți oameni se află în suferință.

Total
0
Shares
Total
0
Share