Inima bebeluşilor costă prea mult

Inima bebeluşilor costă prea mult

În fiecare an, 5 din 30 de copiii cu malformaţii cardiace grave din România ajung să fie operaţi în spitalele din Germania, pentru că ţara noastră nu îşi permite astfel de intrevenţii chirurgicale. O spun medicii români care operează la standardele celor de dincolo de graniţe. Banii reprezintă aici factorul decisiv între viaţă şi moarte. În Germania costul este dublu faţă de România!

Zeci de copii din România se nasc cu o inimă bolnavă. Au nevoie de ajutor încă din primele zile de viaţă, dar ţara
noastră nu îşi permite să le dea o şansă. Sunt prea puţini cei care au norocul să fie salvaţi în România. Pe mânile medicilor străini ajung anual 5 copii care au nevoie urgentă de ajutor. Dacă nu ar fi atât de costisitoare, intervenţiile s-ar putea realiza oricând la Târgu Mureş unde medicii sunt pregătiţi.

Medicii din Germania au venit în România şi au operat alături de cadre medicale de aici. O singură echipă a reuşit să salveze viaţa a trei copii în ultimele zile. Intrevenţiile care se efectuează pentru a doua oară în ţara noastră au fost realizate la Târgu Mureş, două dintre ele fiind non invazive.

30 de astfel de intervenţii chirurgicale se realizează anual, în Germania. În România însă din cauza faptului că operaţiile de acest gen sunt costisitoare, au ajuns să opereze doar 5 copii.

Costul unei astfel de intervenţii se dublează pentru pacienţii care ajung dincolo de graniţă, dar chiar şi aşa, România nu şi le permite. Formularul E 112 este cel prin care micii pacienţi ajung să fie operaţi în străinătate. Decontarea costă mai mult decât intervenţia in sine. E absurd, spun medicii, dar până atunci când vor reuşi să opereze toţi pacienţii cu aceaste afecţiuni în ţara noastră, specialiştii au făcut demersuri pentru ca Ministerele Sănătăţii de la noi din tara si cel din Germania sa consolideze colaborarea dintre cele două centre cardiovasculare.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt