Inundații cu repetiție - Focus Prima TV

Inundații cu repetiție

S-au rupt norii peste România! Mii de gospodării au fost inundate, sute de familii au fost evacuate din calea
puhoaielor de apă şi zeci de mii de hectare de culturi agricole au fost inundate. La Galați, un cartier întreg s-a umplut din nou cu apă, la numai două zile după ce s-a întâmplat același lucru. O femeie a reușit să scape cu viaţă după ce bucătăria casei, șubrezită de ape, s-a prăbuşit pestea ea. Nici brăilenii nu au scăpat de potop. O comună întreagă a fost inundată de viituri. Iar în județele Neamț și Vrancea, pompierii au fost nevoiți să intervină pentru a-i salva pe oamenii izolați de ape.

Pentru gălățenii din cartierul Valea Orașului, nenorocirile vin cu repetiție. După ce zona a fost blocată de inundații în urmă cu două zile, ploaia a umplut din nou străzile.

Trei moto-pompe au fost instalate în cartier de autorități pentru a deversa apa direct în Dunăre, deoarece sistemul de canalizare era plin.

Apa a intrat, de asemenea, și în gospodăriile dintr-un alt cartier, și a inundat și parcarea subterană a Spitalului de
Urgență.

Într-un alt cartier gălățean o femeie de 67 de ani a scăpat ca prin minune, după ce bucătăria casei sale s-a prăbușit în pivniță cu tot cu ea. Totul s-a întâmplat, cel mai probabil, din cauza ploii, care a îngreunat cu apă acoperișul, iar acesta s-a prăvălit peste casă. Norocul femeii a fost că, în momentul dezastrului, se afla în dreptul frigiderului, iar acesta a oprit o parte a plafonului să cadă peste ea. Un echipaj al ambulanței și unul de la pompieri au intervenit și au salvat femeia dintre dărâmături.

Nici județul vecin Galațiului, Brăila, nu a scăpat de potop. Zeci de case din comuna Vădeni au fost înundate.

Pompierii au intervenit la fața locului cu opt moto-pompe, dar atâta vreme cât continuă să plouă, munca va fi în zadar, spun localnicii.

Probleme au fost și în Neamț, unde pompierii au intervenit în miez de noapte în localitatea Negulești, pentru a salva patru familii care au rămas izolate. Acestea locuiau lângă pârâul Iapa, iar podul din lemn, care era singura cale de acces către sat, a fost luat de apele învolburate. În total, șapte persoane au rămas fără ajutor, asta până la sosirea pompierilor.

Salvatorii au intervenit cu o autospecială de salvare de la înălțime și i-au eliberat pe cei șapte sinistrați. Din fericire, niciuna dintre victime nu a avut probleme medicale.

În Vrancea, debitul râului Putna a depășit cotele de pericol în 10 localități. Au fost inundate gospodării, evacuate familii întregi și inundate mii de hectare de culturi agricole. Localitatea Garoafa a fost cea mai afectată. Forța apelor dezlănțuite a rupt pur și simplu din cele două maluri, iar mai la vale, râul și-a deviat cursul, fapt nemaiîntâlnit până acum, mutându-și albia 700-800 m mai la stânga, față de vechea albie.

Oamenii privesc cu îngrijorare puhoaiele de apă și se gândesc cu groază la nenorocirea care i-a lovit acum 15 ani,
când au rămas fără case, cu recolte distruse, mai ales, spun ei, că s-ar anunța o noua viitură.

Primarul comunei Garoafa spune că nici în 2005 n-a fost o așa suprafață mare de teren acoperită de ape.

Tot în Vrancea, inundațiile provocate de ploile torențiale au lăsat izolate 40 de familii din cătunul Podul Țârdii, satul Herăstrău, după ce podul de acces a fost rupt de viitura creată pe râul Năruja. Apele dezlanțuite au luat podețe și au distrus drumuri. Ca să poată ieși din satul izolat, oamenii au folosit un cos tras pe un cablu.

După 21 de ore cumplite în care au stat in mijlocul apelor dezlănțuite, timp în care și-au văzut moartea cu ochii, cei 12 muncitori de la Nereju, prinși de viitură pe o insuliță formată adhoc, au ajuns cu bine la familiile lor. Ei au fost salvați cu ajutorul unei tiroliene de un salvamar care a ajuns cu greu la ei.

Total
0
Shares
Total
0
Share