Kogălniceanu devine oraș american - Focus Prima TV

Kogălniceanu devine oraș american

Crește valul de nemulţumiri din spatele “oraşului” militar NATO care se construiește la Baza Americană de la Mihail Kogalniceanu. Localnicii reclamă despăgubiri prea mici la exproprierile pe care Armata le face în prima fază a construcției. 2.400 de hectare de teren au fost trecute în proprietatea statului pentru megaproiectul extinderii bazei, investiție estimată la 12 miliarde de lei.

La Mihail Kogalniceanu americanii vor construi un oraș pentru 1o.ooo de oameni pentru militarii care vor staționa
permanent aici, cu tehnica de luptă, arme și muniții. Numai clădirile vor ocupa 3o de hectare, iar dacă vorbim de drumuri, parcări și platforme pentru armament, atunci suprafața crește de zece ori: ele vor ocupa 3oo de hectare. Până acum 1.4oo de proprietăți ai localnicilor din Kogalniceanu au fost trecute în proprietatea statului, în baza legii exproprierilor.

Exproprierea a vizat peste 1.ooo de persoane. Armata a preluat terenurile, iar mare parte dintre proprietari şi-au primit banii. Doar că, spun oamenii, preţul stabilit pentru despăgubiri este de cel puţin şase ori mai mic decât preţul mediu al pieţei libere.

Experții sunt de părere că la Mihail Kogălniceanu va apărea o copie a unității Ramsmtein din Germania, cea mai mare bază militară nord americană și NATO în afara granițelor SUA. Asa se explică de ce atâtea familii au fost lăsate fara fermele agricole.

Din cauza acestor tarife mici, 0,5 euro/mp de teren extravilan şi cu 3,9o euro/mp teren intravilan agricol, pe rolul
Tribunalului Constanţa se află zeci de dosare în care statul român este chemat în judecată pentru a plăti mai mult. În paralel, alţi proprietari se pregătesc să dea statul în judecată. Fermierii pregătesc chiar un memoriu adresat comandantului american al trupelor de la Kogălniceanu.

Total
0
Shares
Total
0
Share