Lac de acumulare, transformat în mare

Lac de acumulare, transformat în mare

Litoralul Mării Negre are concurenţă serioasă în Moldova. Şi asta pentru că, la 70 de kilometri de municipiul Botoşani, se află un mic paradis unde mii de oameni se bucură, an de an, de tot un fel de mare. Vorbim aici despre lacul de acumulare construit acum 50 de ani pe malul Prutului, care a ajuns să fie supranumit astăzi Marea Nordului.

O oază de linişte care face concurenţă litoralului Mării Negre. Aşa este descris de localnici şi turişti lacul de acumulare de la Stânca-Costeşti, care a ajuns să le fie… “mare” celor care nu îşi permit să ajungă în staţiunile de pe Litoral.

Micul Paradis de lângă Prut sau Marea Nordului, aşa cum a fost supranumită locaţia, se află la 70 de kilometri de
municipiul Botoşani, chiar la graniţa cu Republica Moldova. Cu timpul, plaja formată la margine de lac le-a atras atenţia nu doar celor din apropiere, ci şi a celor din alte judeţe ale Moldovei, ba chiar şi a turiştilor basarabeni.

Lacul de acumulare şi barajul aferent de la margine de Prut au fost construite în anii 70, din cauza faptului că în fiecare vară apa creştea şi inunda localităţile de pe albia râului. De mai bine de 10 ani, pe malul dinspre localitatea Stânca, a fost creată o plajă. În prezent, începând încă din luna iunie şi până în septembrie, în fiecare weekend plaja se umple cu turişti.

Terenul pe care s-a format plaja aparţine unor fermieri din zonă, care şi-ar dori să dezvolte locaţia, dar nu au aprobarea autorităţilor. Şi turiştii ar vrea ca zona să aibă mai multe facilităţi.

Chiar şi aşa, turiştii de toate vârstele se distrează şi se simt întocmai ca la mare.

Cei care ajung la Marea Nordului din judeţul Botoşani trebuie să ştie că locaţia este sit natural protejat prin lege. Din acest motiv, este interzisă aruncarea gunoaielor pe plajă sau producerea de zgomote puternice.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt