Lac de acumulare, transformat în mare - Focus Prima TV

Lac de acumulare, transformat în mare

Litoralul Mării Negre are concurență serioasă în Moldova. Și asta pentru că, la 70 de kilometri de municipiul Botoșani, se află un mic paradis unde mii de oameni se bucură, an de an, de tot un fel de mare. Vorbim aici despre lacul de acumulare construit acum 50 de ani pe malul Prutului, care a ajuns să fie supranumit astăzi Marea Nordului.

O oază de liniște care face concurență litoralului Mării Negre. Așa este descris de localnici și turiști lacul de acumulare de la Stânca-Costești, care a ajuns să le fie… “mare” celor care nu își permit să ajungă în stațiunile de pe Litoral.

Micul Paradis de lângă Prut sau Marea Nordului, așa cum a fost supranumită locația, se află la 70 de kilometri de
municipiul Botoșani, chiar la granița cu Republica Moldova. Cu timpul, plaja formată la margine de lac le-a atras atenția nu doar celor din apropiere, ci și a celor din alte județe ale Moldovei, ba chiar și a turiștilor basarabeni.

Lacul de acumulare și barajul aferent de la margine de Prut au fost construite în anii 70, din cauza faptului că în fiecare vară apa creștea și inunda localitățile de pe albia râului. De mai bine de 10 ani, pe malul dinspre localitatea Stânca, a fost creată o plajă. În prezent, începând încă din luna iunie și până în septembrie, în fiecare weekend plaja se umple cu turiști.

Terenul pe care s-a format plaja aparține unor fermieri din zonă, care și-ar dori să dezvolte locația, dar nu au aprobarea autorităților. Și turiștii ar vrea ca zona să aibă mai multe facilități.

Chiar și așa, turiștii de toate vârstele se distrează și se simt întocmai ca la mare.

Cei care ajung la Marea Nordului din județul Botoșani trebuie să știe că locația este sit natural protejat prin lege. Din acest motiv, este interzisă aruncarea gunoaielor pe plajă sau producerea de zgomote puternice.

Total
0
Shares
Total
0
Share