Lecția discriminării în Suedia – Focus Prima TV

Lecția discriminării în Suedia

Sad teenager sitting on window, black-and-white photo

Mario în Suedia, sunt mai multe familii de români care și-au făcut curaj să povestească despre cum au fost tratați în țara care ar fi trebuit să le fie a doua casă. Între timp au apărut și reacțiile reacțiile autorităților din Suedia sunt contradictorii și chiar…confuze. O plângere penală din urmează să fie
depusă acum.

La câteva zile de când Stirile Focus au prezentat cazul lui lui Mario, băiatul de 14 ani care și-a dorit să plece din Suedia după ce e a citit cartea “Copiii căpșunarilor”, au început să apară reacții din partea instituțiilor din Suedia. Iată punctul de vedere al unui reprezentant al intituției care a cumpărat din
bugetul statului suedez sute de cărți și au încercat să facă din această carte obiect de studiu în școală.

Cartea în care se vorbește despre români că sunt cerșetori și săraci a fost doar…ultima picătură într/un pahar plin cu dezamăgiri și discriminări…Timp de doi ani, cât a învățat la școala din Suedia, Mario a fost deseori agresat verbal și fizic de către colegii lui de clasă. Spune el…doar pentru că era din România.

Lucrurile nu se opresc aici. O plângere penală urmează să fie depusă.

Cazul lui Mario nu este singular…Adrian e de 14 ani in Suedia și este tatăl a doi copii. Acesta a spus că uneori, la școală, s-a mai întâmplat ca aceștia să fie tratați diferit de ceilalți elevi doar pentru că sunt români.

Ca o coincidență…cartea a fost publicată exact în perioada în care în Suedia era în plină desfășurare campania electorală iar un partid de extremă dreapta, avea ca slogan Este timpul să oprim cerșetoria!
Cartea “Copiii căpșunarilor” aparține autoarei suedeze Sara Olausson iar autoare a spus că a fost de o femeie care cerșea împreună cu copilul ei în apropierea apartamentului său. Am încercat să stăm de vorbă și cu scriitoare însă nu am reușit iar de o săptămână și-a închis și contul de facebook.

Total
0
Shares
Total
0
Share